De energiecommissaris: aanspreekpunt voor duurzame projecten in jouw buurt

Heb je een duurzaam plan, maar kun je nog wel een advies gebruiken? Vraag een energiecommissaris. Dat is iemand die in jouw eigen buurt woont en je deskundig helpt met je vragen over bijvoorbeeld zonnepanelen of aardgasvrij wonen. Energiecommissaris Martijn uit postcodegebied 1025 in Noord vertelt hoe dat in z’n werk gaat.

Wat doe je precies als energiecommissaris?

“Vanuit mijn opgebouwde kennis met mijn bedrijf Boon Energy kan ik de buurt helpen om energiebesparing te promoten door energiebesparende maatregelen. Mensen komen naar mij toe met een energievraag. Dat kan van zonnepanelen zijn tot het aardgasvrij maken van een woning.

Ik maak dan een advies op basis van hun budget en wensen. Ik organiseer het hele proces van A tot Z. Dus ik zorg ervoor dat alles geleverd en geïnstalleerd wordt.

Daarvoor werk ik samen met installateurs met allemaal hun eigen expertise. Dat zijn loodgietersbedrijven, installatiebedrijven of zelfstandigen. Voor zonnepanelen werk ik samen met elektriciens die gespecialiseerd zijn in zonnepanelen.”

Voor wie kan je wat betekenen?

“Dat verschilt. Ik heb hotels geholpen om het aardgasverbruik te reduceren, maar ik doe ook opdrachten voor particulieren. Onlangs had ik een groot project in Laren waarbij de villa van het gasnet is gehaald door toepassing van een warmtepomp en lagetemperatuurverwarming. En in Amsterdam Noord ben ik bezig met een vrije school die vol gezet wordt met zonnepanelen. Mensen in de buurt kunnen mede-eigenaar worden van het zonnepanelensysteem. Elk project is anders en dat maakt het zo leuk.”

Is duurzaamheid een drijfveer voor je geweest om dit werk te doen?

“Op mijn veertiende droeg ik een Greenpeace t-shirt met ‘safe the rainforest’. Mijn ouders waren bewust met duurzaamheid bezig, maar het is niet dat ik het er met de paplepel ingegoten kreeg. Het zit er gewoon in bij mij.

Aan ons huis heb ik alle mogelijke dingen die ik kon doen gedaan. We hebben alles geïsoleerd, vloerverwarming, muurverwarming, zonnepanelen, een zonneboiler en een grijswatersysteem. Nu help ik mensen met mijn jarenlange expertise op duurzaamheidsgebied en dat is alleen maar mooi.”

Heb je nog tips voor Amsterdammers?

“Laat die auto lekker staan. Fietsen in Amsterdam is het meest logische of het openbaar vervoer. Zet de temperatuur wat lager en doe een trui aan. Dat zijn simpele tips.

Wanneer je in een huurhuis woont moet je vaak eerst de woningbouwvereniging mobiliseren. Begin als woningeigenaar met kleine aanpassingen. Als je van het aardgas af wil, begin dan met isoleren. Je kan de uitvoering ook in fases doen.

Tegenwoordig zijn er verschillende banken die een groene hypotheek afsluiten en er zijn energieleningen van de gemeente Amsterdam.

Gezamenlijk kun je soms meer bereiken. Je kan gebouwen in de buurt gebruiken om via regelingen het dak vol te leggen met zonnepanelen. Dan kan je mede-eigenaar zijn van een gedeeld zonnepanelenproject.”

Wil je ook deskundig advies voor je duurzame idee?

Vraag het aan een van de 67 Amsterdamse energiecommissarissen!

Vind een energiecommissaris bij jou in de buurt