Ilana heeft een nieuwe baan | Duurzame banen Oriëntatie Evenement op 7 juni in de NDSM-loods

In het centrum van de stad werkt Ilana (35) aan een monumentaal grachtenpand uit 1615. Toen haar eigen klushuis werd verbouwd, hielp zij mee. Zij vond iets maken, iets bouwen, superleuk. Nu werkt ze als leerling-timmervrouw aan dit pand. Zij is begonnen via Baan met Toekomst van het programma Duurzame Stad, Duurzame Banen. Is dit ook iets voor jou? Kom dan naar het Oriëntatie Evenement op 7 juni in de NDSM-loods.

Bouwfamilie

Ilana komt uit een echte bouwfamilie. Haar oom is aannemer, een andere oom is loodgieter haar zwager is timmerman. “Ik hielp mee met de verbouwing van mijn eigen huis. Mijn oom gaf de opdracht om bijvoorbeeld alle wanden voor te strijken voordat ze gingen stuken. Als je zo'n klus hebt geklaard heb je direct resultaat en iets achtergelaten waar de stukadoor mee verder kan. Dat gaf me zo’n goed gevoel.”

Muur in oud gebouw waar nieuwe timmerconstructie ingezet is.

Wat vind ik leuk?

“Op de middelbare school vond ik de vakken wiskunde en lichamelijke opvoeding het leukst. Na de middelbare school heb ik Sportmanagement, Management en Ondernemen gestudeerd. Na deze HBO-opleiding kwam ik in de sportschoolwereld terecht. Dat heb ik een aantal jaar gedaan. Daarna ben ik in de hosting wereld terecht gekomen en vervolgens stappen gemaakt naar Manager van het Support team. In november 2022 merkte ik dat de hele dag achter een beeldscherm of stilzitten mij geen goed deed. Ik mocht van mijn toenmalige werkgever een coachingstraject volgen om antwoorden te vinden op in ieder geval twee vraagstukken: wat vind ik echt leuk om te doen en waar word ik blij van? Lekker de hele dag bezig zijn en direct resultaat van je werk, dat geeft zo’n voldaan gevoel.”

Ilana in het pand waar zij aan werkt.

GoedBouw

“Op aanraden van mijn coach ben ik timmervrouwen op Instagram gaan benaderen. Vragen hoe zij dit aangepakt hebben. Daarnaast aan iedereen vertellen dat ik een switch wilde gaan maken. Ik ben ook bedrijven gaan mailen om te vragen of zij leerlingen zochten. GoedBouw reageerde zo enthousiast, ze wilden graag een vrouw erbij. We hebben gebeld en dat klikte goed. Vervolgens hebben we afgesproken om kennis te maken en zijn we gaan kijken bij een appartement op de Wallen dat door GoedBouw werd verbouwd. Wat ik leuk vind is om door zo’n verbouwing heen te kijken. Je ziet welke potentie en mogelijkheden er onder dat bouwstof schuilgaat.”

ROC

“Ik ben in januari begonnen bij Bouwmensen Amsterdam. Daarvoor heb ik wel de hulp van de gemeente ingeschakeld. Ik word als het ware gedetacheerd via Bouwmensen Amsterdam dat verbonden is aan Baan met toekomst. Ik volg de timmeropleiding Niveau 2, hiervoor ga ik 2 avonden naar het ROC. Ik krijg nu 2123 euro bruto per maand, dat is een standaard salaris voor een leerling. Zodra je je diploma's hebt gehaald wordt dat meer."

Baan met toekomst

Baan met Toekomst richt zich op het vinden, het opleiden en het begeleiden naar werk van zij-instromers die vanuit een andere branche, de overstap willen maken naar de bouw, de techniek, de infra en de groensector. Zo kan je je via het programma bijvoorbeeld laten omscholen tot timmerman/vrouw, installatiemonteur of medewerker groenvoorziening. Of je kan bij een constructiebedrijf of netbeheerder terecht komen.

Het tekort aan vakkrachten in de bouw- en technieksector is zo groot, dat het de opdrachten waar de stad voor staat in gevaar kan brengen. Alleen met voldoende en goede vakkrachten kunnen we de energietransitie realiseren, het woningtekort oplossen en ons land toekomstbestendig maken. Baan met Toekomst richt zich daarom op het vinden, opleiden en plaatsen van zij-instromers die vanuit een andere branche, de overstap maken naar de bouw en de techniek.

De timmeropbouw voor een voorzetwand in een oud monumentaal pand.

De charme van scheef

“De eerste weken waren fysiek zwaar, we moesten veel slopen. Ik ben nu nog bezig met ruwbouw timmerwerk zoals, de het verstevigen van een vloer of het bouwen van voorzetwanden. In Amsterdam is niets recht, dus wordt er veel overlegd wat de gulden middenweg en de beste oplossing. Wat is de beste manier én ziet er mooi uit? Van deze dagelijkse discussies leer ik ontzettend veel. Je moet dus alles goed meten met een laser en niet één keer maar misschien wel vijf keer. Dat is dus ook de charme van scheef, je moet erbij nadenken, anders moet het opnieuw."

Bouwen aan een thuis

Ik zie ernaar uit om de komende jaren veel te leren en ervaring op te doen. Door goed te kijken naar hoe mijn collega’s werken en het zelf ook te bouwen. Ik zou uiteindelijk zelf projecten willen aannemen. Het doet me veel om aan iemands thuis te werken, mensen gaan wonen in dat wat jij bouwt. Dan vind ik het belangrijk dat dit zorgvuldig, goed en netjes is gebouwd.”

Hoe kan jij dit doen?

Zit jij ook te denken aan een baan in de techniek zodat je meewerkt aan de energietransitie?

Kom dan naar de oriëntatiedag op 7 juni op de NDSM werf