Einde cv-ketel: begin van een aardgasvrij huis

Annemarieke is nu bijna een jaar van het aardgas af. Via de Nuon/Vattenfall-app checkt ze dagelijks wat zij verbruikt én wat haar 26 zonnepanelen opleveren. Haar doel? Energieneutraal leven. Met extra zonnepanelen in de toekomst hoopt ze straks op een energierekening van € 0,- uit te komen

Waarom aardgasvrij

“Vorig jaar bleek dat mijn cv-ketel zijn beste tijd wel had gehad en dan ga je toch nadenken: neem je een nieuwe cv-ketel of stap je over op iets nieuws? Ik besloot me hier in te verdiepen. Dat moest ook wel, want voor een leek is het echt moeilijk. Toen las ik dat als je een warmtepomp neemt, je alles elektrisch kunt doen en geen cv-ketel meer nodig hebt. Dan ben je helemaal van het gas af. We kookten al elektrisch, dus dat scheelde”

Interesse voor duurzaamheid

“Ik ben er niet heel bewust mee opgevoed, maar heb wel de standaard dingetjes meegekregen. Zoals het licht uit doen als je er niet bent. In mijn studententijd woonde ik samen met studenten van de landbouwuniversiteit in Wageningen. Zij waren heel bewust bezig met het milieu, energie besparen en onze ecologische voetafdruk. Ik vond het allemaal wel interessant, maar ik studeerde aan de hotelschool en ging toen liever uit eten. Onbewust kreeg ik er toch wel wat van mee hoor. En als je er dan zelf mee bezig bent word je ook steeds bewuster. Je zet de kachel sneller een graadje lager. En ja, het is wel lekker om iedere dag in bad te gaan, maar om de dag is ook prima.”

De aanpassingen in huis

“We verwarmen ons huis nu met een warmtepomp. Daarnaast hebben we 26 zonnepanelen op het dak van de schuur gelegd en gemonteerd. Een installateur heeft ze vervolgens geïnstalleerd op het elektriciteitsnet, want dat moet wel goed gebeuren. Tegelijkertijd hebben we een zonneboiler gekocht, die draait nu ook. En oh ja, in het tuinhuis hebben we infraroodpanelen. Het is best wel een investering, maar het scheelde dat we ook subsidie van de gemeente hebben ontvangen. Dat maakt de keuze makkelijker. En natuurlijk de gedachte dat je het op lange termijn weer gaat terugverdienen!”

Soms is het even wennen

“We zijn vorig jaar maart begonnen met het aanvragen van de warmtevoorzieningen en in de zomer is alles geplaatst. We draaien nog geen jaar, maar tot nu toe bevalt het prima. Soms is het even wennen. Een warmtepomp doet er wat langer over om de ruimte te verwarmen. Wij hebben hem daarom continu op 19ºC staan. Als je terugkomt van vakantie moet je er rekening mee houden dat het een dag kan duren voordat je huis weer volledig op temperatuur is.

Omdat we de warmtepomp ook gebruiken voor warm water verbruikt deze aardig wat energie. Maar als je genoeg zonnepanelen hebt, zou je volledig energieneutraal kunnen leven. Dat is nu ons doel geworden. Door de app van Nuon/Vattenfall is het echt een sport geworden! Zelfs als je er niks mee hebt gebeurt dat toch. Je ziet precies hoeveel je verbruikt en wat je teruggeeft met de zonnepanelen. Super grappig. Ik zat toevallig net nog te kijken, maar vandaag is het helaas vrij bewolkt.”

Extra zonnepanelen plaatsen

“De energierekening op €0,- hebben we nog niet gehaald. Daarvoor moeten nog wat extra zonnepanelen plaatsen. Die kunnen mooi op het dak van de woning. Verder willen we nog zonnecollectoren plaatsen voor bij de boiler. In de toekomst wil ik ook wel een accu om de zonne-energie op te slaan. Als er nu een stroomstoring komt zouden we namelijk alsnog zonder stroom zitten, terwijl we onze eigen energie opwekken.”

Tips om van het aardgas te gaan

“Ik merk dat veel mensen geïnteresseerd zijn en zich in het onderwerp verdiepen. Het is ook steeds vaker in het nieuws natuurlijk. Soms vragen mensen me om advies. Zij hebben dan wel al zonnepanelen, maar weten niet zo goed hoe ze verder moeten gaan. Wat is verstandig? Het is best ingewikkeld, dus waar haal je je informatie vandaan? Iedere situatie en ieder huis is anders. Het gaat echt om maatwerk. Begin met kleine stappen en ga eerst isoleren, dat is enorm belangrijk.

Zie de verandering niet als een bedreiging, op de lange termijn komt het echt weer naar je toe!”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl