Het verborgen groene paradijsje Natuurtuin Slatuinen

Achter een ijzeren poort tussen huizenblokken ligt de in 1991 opgerichte Natuurtuin Slatuinen, een bomenrijke groene oase met een rijke flora en fauna. Maar liefst 4.000 vierkante meter vol planten en dieren. Mensen weten niet wat ze zien als ze de tuin betreden.

Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt de tuin, samen met een beheerder. Oprichter is buurtbewoner Pieter Nieuwkamp (92).

Ingang Natuurtuin Slatuinen aan de Slatuinenweg

Pieter Nieuwkamp: “Ik coördineer de technische zaken”

In zijn arbeidzame leven werkte Pieter Nieuwkamp (92) bij een boekbinderij. Hij woont sinds 1936 aan de Slatuinen. Eind jaren ‘80 richtte hij de natuurtuin op, samen met een groepje buurtbewoners. “Het binnenterrein was toen zwaar verwaarloosd. We maakten een plan voor een natuurtuin en gingen aan de slag. Ik regel de technische zaken zoals het onderhoud van het Slatuinenhuis. Ik maak de informatieborden en ik onderhoud en repareer het tuingereedschap. Daarnaast bouwde ik de bruggen. Een van de bruggen heeft dit voorjaar een onderhoudsbeurt nodig. De natuur kan hier zijn gang gaan, al moeten we soms wel ingrijpen. Ik vind de berenklauw en de goudveil heel bijzonder. We hopen dat we dit jubileumjaar veel mensen kunnen meenemen op ontdekkingstocht door onze tuin. Planten, insecten en paddenstoelen bekijken.”

In 2019 werd Pieter (J.P.R.J.) Nieuwkamp Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij vond het een mooi compliment voor zijn werk voor de Slatuinen. Beheerder Marijke Kooijman: “Pieter kan alles, hij maakt alles. Zonder Pieter geen Slatuinen.”

Natuurtuin Slatuinen met maar liefst 4.000 vierkante meter vol planten en dieren.

Natuur doet mensen goed!

Marijke Kooijman is parttime beheerder van Natuurtuin Slatuinen. Ze was lerares biologie en deed de opleiding tot boswachter. Ze zette de natuureducatie in de Slatuinen op: “Ik wil kinderen de natuur laten ervaren. Voelen, ruiken, kijken en horen. Zich laten verwonderen over de natuur. Als ze volwassen zijn, zien ze de waarde ervan in. Sommige kinderen zien hier voor het eerst een vlinder."

Van goudveil tot sneeuwklokje

Marijke Kooijman: "Ik zet me in voor meer biodiversiteit in onze tuin - zoveel mogelijk verschillende plant- en diersoorten. Hier groeien bijvoorbeeld de goudveil en de rietorchis. De goudveil groeit op schrale grond en houdt van kwelwater. In het voorjaar bloeien de winterakonieten en de sneeuwklokjes. Hier leeft de bruine kikker bijvoorbeeld, en vogels zoals de tjiftjaf en de boomkruiper. Soms zien we een buizerd. Nu de oude bomen nog kaal zijn, kunnen we genieten van hun fraaie vormen.”

In 2020 werd onder leiding van prof. dr. Menno Schilthuizen (kenmerkevolutie en ecoloog) de biodiversiteitswaarde van de Slatuinen in kaart gebracht: de Taxon Expeditie. Er werden 3 nieuw in Nederland voorkomende soorten wespen ontdekt, waaronder de schildwesp.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kan doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer