Doe mee met de Energy Challenge!

Amsterdam wil in 2050 voor 95% klimaatneutraal zijn. Om dit doel te halen, starten we allerlei projecten. Een van die projecten is de online Energy Challenge. Daarmee dagen we jou uit om 30 dagen zuiniger om te gaan met energie.

Deelnemers ontvangen hiervoor allerlei tips en opdrachten. En door inzicht te geven in het energieverbruik via de slimme meter, is het effect direct zichtbaar. Meedoen? Dat kan!

Het doel van de challenge is om te laten zien dat iedereen met een paar kleine aanpassingen al flink kan besparen op de energieconsumptie en dus ook op de energierekening. En natuurlijk hopen we ook dat alle deelnemers na de challenge energiezuiniger blijven leven.

Hoe werkt het?

Nadat je je hebt aangemeld, ga je met je huisgenoten aan de slag om je huis energiezuiniger te maken. Via een app en een website krijg je allerlei tips. Dan kun je denken aan het aanbrengen van isolatiestrips en radiatorfolie of het vervangen van lampen door LED verlichting. Om je op weg te helpen, ontvang je een duurzame tegoedbon van € 25,- voor de aanschaf van middelen. In 30 dagen leer je hoe je zuiniger met energie om kunt gaan. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten en minder lang te douchen. Simpele dingen die iedereen gemakkelijk kan doen en volhouden. Je wordt tijdens de challenge bijgestaan door een persoonlijke energiecoach.

Opdrachten en punten

En dan zijn er nog de opdrachten. Die maken de 30 dagen tot een echte challenge. Elke week ontvang je een stuk of 4 opdrachten waarmee je thuis samen aan de slag gaat. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een quizvraag welk wasprogramma beter is voor het milieu: een kort of een normaal wasprogramma. Wanneer je de opdracht op tijd hebt uitgevoerd, ontvang je punten. Samen met de bespaarde energie bepaalt dit of je de challenge hebt gehaald.

Ervaring

Om de challenge te testen, hebben we in 2019 een proef gedaan. Niels van de Put deed samen met zijn vrouw Joyce en hun 2 kinderen mee en vertelt: “Het was een echte challenge. We kregen allerlei opdrachten die we samen moesten uitvoeren. We moesten bijvoorbeeld meten hoeveel water we bespaarden door korter te douchen. En de kinderen deden enthousiast mee, die wilden zelfs koud douchen om energie te besparen. Het was echt leerzaam. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je veel energie bespaart door in een keer alle lampen te vervangen door LED lampen, in plaats van te wachten totdat je gewone lampen stukgaan voordat je ze een voor een vervangt.”

Blijvertjes

1,5 jaar nadat Niels en zijn gezin aan de proef meededen, is een aantal zaken blijvend veranderd in huis: “De LED lampen, het radiatorfolie en de wasprogramma’s die we kiezen, dat is gebleven. Maar ik moet bekennen dat sommige dingen wel een beetje verslapt zijn. Altijd de lichten uit doen en korter douchen bijvoorbeeld. En de koude douche van de kinderen was eenmalig, vrees ik”, voegt hij er lachend aan toe.

Aanmelden

Je kunt je vanaf nu aanmelden. De eerstevolgende online challenge start op 1 maart. De challenge is nu bedoeld voor Amsterdamse bewoners met een eigen huis met een slimme meter. Hij is niet geschikt voor mensen die alleen wonen. Meer informatie vind je op onze pagina over de Energy Challenge.

Doe mee aan de Energy Challenge 020

Jezelf en de mensen om je heen uitdagen? Leef 30 dagen energiezuinig en win de Energy Challenge 020.

Meld je nu aan en ontvang je eerste opdracht!