Laat jouw oude textiel ophalen tijdens de Textiel Race

15 basisscholen gaan de strijd aan met textielafval tijdens de Textiel Race. 4 weken lang verzamelen de kinderen van de bovenbouw zoveel mogelijk oud en kapot textiel. Jij kunt daarbij helpen door zelf in de kast te duiken en jouw oude, kapotte of ongebruikte textiel aan te melden.

Elke kilo textiel die de leerlingen inzamelen levert punten op. Ook leren ze hoe je kapotte kleding kunt herstellen. Dat levert nog meer punten op. Tijdens de Race leren de kinderen meer over textiel. Bijvoorbeeld wat het ons en het milieu kost om het te maken, hoe je oud textiel kan repareren en wat je nog meer met afgedankt textiel kan doen.

10 kilo textiel per Amsterdammer bij restafval

Per jaar belandt er gemiddeld 10 kilo textiel per Amsterdammer bij het restafval. Of kledingstukken blijven jaren in onze kasten hangen zonder dat we ze aantrekken. Maar het kan ook anders. Veel kleding kan je prima ruilen, hergebruiken, repareren of recyclen. Tijdens de Textiel Race leren kinderen daar meer over. Jong geleerd is oud gedaan.

Help mee

Het is de tweede Textiel Race in Amsterdam. De eerste editie van het project vorig jaar leverde tientallen reparaties op en ruim 8.000 kilo ingezameld oud textiel. Een mooi resultaat. Natuurlijk hopen we dit keer weer op zo’n goede score. Jij kunt daarbij helpen door zelf in de kast te duiken en jouw oude, kapotte of ongebruikte textiel aan te melden via textielrace.nl. Denk niet alleen aan kleding. De kinderen zamelen ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoeden en petten, tassen, gordijnen en knuffels in.

In de race

De scholen die meedoen aan deze Textiel Race zijn:

  • West: Dr Rijk Kramerschool, de Waterkant, Annie M.G. Schmidt, OBS Corantijn
  • Noord: Professor Weterink Noord
  • Oost: SBO het Spectrum
  • Zuidoost: Wereldwijs, de Tamboerijn en Achtsprong
  • Nieuw-West: Al Wafa
  • Zuid: Tweede Openluchtschool voor het Gezonde Kind, de Rivieren, de Notenkraker en Willemsparkschool

Textiel Race

De Textiel Race duurt tot en met 17 juni. Het project combineert bewustwording over circulariteit met een inzamelactie. Zo leren kinderen en hun omgeving op een leuke en gemakkelijke manier over het inzamelen van oud en kapot textiel. De Textiel Race is een initiatief van Amsterdam in samenwerking met Pantar en Wieland Textiles. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel op een goede manier hergebruikt en gerecycled wordt.

Textielcontainers

Uiteraard kun je oud textiel 24 uur per dag in een dichte zak in een textielcontainer bij jou in de buurt gooien. Kijk op de kaart waar de dichtstbijzijnde textielcontainer in je buurt is.