De Amsterdamse Tuinkalender | Augustus
Augustus is warm en er valt ook vaak wat regen. Je tuin voelt na de zonnewende dat de dagen alweer korter worden en daarom neemt de groei en bloei van je planten al wat af. In deze kleurige en overvloedige maand is de tuin prachtig!
Tegels eruit
Het is nu echt de hoogste tijd om je tegels eruit te wippen want dan heb je veel minder last van wateroverlast tijdens zomerse hoosbuien. Het water wordt zo de grond in gezogen: gezond voor je planten én voor het grondwaterpeil! Ook koelt “aarde met groen” veel beter dan tegels. Doe je dat deze maand dan ding je ook nog mee met het NK tegelwippen.
Zet potten en pannen neer om het water tijdens de enorme hoosbuien op te vangen. Dat water kan je dan weer gebruiken als het droger is. En heb je echt de ruimte? Dan kan je een wadi graven, een soort vijver waar je water in opvangt wat je later weer kan gebruiken.
Winterdipje
Het is nu moeilijk voor te stellen maar er komt een dag dat de tuin weer kaal en koud is. Alle bloemen hebben hun pracht en praal dan verloren, maar jij kan daar nu iets aan doen door herfstbollen te planten. Je hebt dan nog kleur in je tuin tot december!! Je kan bijvoorbeeld cyclamen, herfstkrokusjes, herfstnarcissen, sternbergisa’s en bosanemoon planten.
Let wel op want veel van deze najaarsbeauties zijn een feestmaal voor de slakken. Je kan als de bolletjes hun kopje uit de grond steken wat koffieprut om hen heen leggen. Daar houden de slakken niet van.
Een andere manier is een glaasje bier ingraven naast je zaailingen. De slakken zijn er dol op, maar te beschonken om er weer uit te klimmen. Je doet ze hiermee dus wel de das om…
Je tuin als vogelhotel
Een nestkastje in de tuin? Doe het nu. Vogels onthouden waar de kastjes hangen. Hoe vaker ze het al gezien hebben, hoe groter de kans dat ze bij jou een huisje huren. Let op dat je de huisjes met de uitgang naar het noordoosten ophangt. De wind komt meestal uit het zuidwesten: zo waait het niet naar binnen. Ook staat de zon er dan niet vol op. Dan zou het weer te warm kunnen worden. Kijk voor nestkastjes op de website van de vogelbescherming.
Siergrassen
Siergrassen zijn heel modern. Zegge is een makkelijke inheemse plant die ook in de winter groen blijft. Je hebt er heel veel soorten van en het heeft niet zoveel licht nodig. Veel andere grassen hebben veel meer licht nodig. Met grassen krijg je mooie silhouetten in de tuin.
Kleine klusjes in de tuin
Het is tijd om te oogsten in de moestuin, oogst deze maand onder andere bessen, bramen, frambozen, kersen, perziken, pruimen, vijgen en nog veel meer.
De zonnebloemen torenen nu overal bovenuit, ze horen bij het sterrenbeeld Leeuw. Geef ze genoeg water en bind ze goed vast aan stokken: je wilt niet dat ze knakken tijdens een zomerstorm!
Ook kan je kruiden flink uitdunnen. Maak een lekkere kruidenmix en droog hem voor later in een wekpot.
Ook sperzieboontjes zijn nu bijna klaar om geoogst te worden.
Let nu goed op je tomaten, vroege rijpers kan je waarschijnlijk al oogsten. Knip bladeren weg die voor de zon hangen. En zorg dat je tomaten niet in de wind staan: daar houden ze niet van, ze blijven er zuur van. Bah!
Snoeien
Maai het gras niet als het erg nat is, dit is slecht voor de grasmat. En hou het altijd minimaal 5 centimeter, dat vinden de egels en andere kleine tuinbewoners fijn!
Snoei echt uiterlijk deze maand de heggen. In augustus kun je ook de bramen en bessen terugsnoeien.
Knip het blad voor de druiventrossen weg, hierdoor kan er meer licht bij de trossen komen.
Haal uitgebloeide bloemen weg, er komen soms nog nieuwe voor terug. Lavendel mag je een beetje terug knippen.
En heb je een fruitboom? Al heet je vogels natuurlijk van harte welkom, ze moeten nu wel van je fruit afblijven!
En geniet vooral van het ruisende gras, de prachtige leverkruid en heerlijke bessen en bramen die nu uit je tuin komen.