Verlaag je energierekening met een energiedisplay

De stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. En die kosten kunnen erg oplopen als je niks doet aan je energieverbruik. Wil je minder energie verbruiken in huis maar je weet niet precies hoe? De meeste mensen verbruiken gas en elektriciteit zonder dat ze precies weten waarmee. Er zijn in huis allemaal apparaten die zonder dat je het doorhebt (veel) energie verbruiken. Om je te helpen bewust met energie om te gaan heeft de gemeente Amsterdam een gratis energiedisplay beschikbaar voor 2000 huurders.

De energiedisplay is een apparaat waarop je precies kunt zien wat je elektriciteit en gasverbruik is. Lukt het jou om je energieverbruik omlaag te brengen? Dat scheelt je niet alleen geld, maar zo draag je ook bij aan een duurzame toekomst.

Wil jij ook een gratis energiedisplay?

Als je een energiedisplay wilt ontvangen dan kan je deze op 2 manieren aanvragen.

  1. Met het online aanvraagformulier voor een energiecoach op wooninfo.nl. Geef bij bijzonderheden/voorkeursdagen duidelijk ‘energiedisplay’ aan.
  2. Bel 020 523 0190. Vraag de medewerker naar de energiedisplay.

In beide gevallen komt er een energiecoach van stichting !WOON* bij jou thuis langs om uit te leggen hoe de energiedisplay werkt. Om een energiedisplay aan te kunnen sluiten heb je wel een slimme meter nodig, die in 2014 of korter geleden is gemaakt. Dit jaartal kan je zien op je slimme meter. Blijkt het dat je geen geschikte meter hebt, dan komt de energiecoach toch langs om je tips en gratis energiebesparende producten te geven.

*Stichting !WOON is een organisatie, die geen winst maakt. Zij komen geen energiecontract verkopen of vragen of je overstapt naar een andere energieleverancier.

Wat kan je met een energiedisplay zien?

De energiedisplay, die de gemeente Amsterdam beschikbaar heeft, is de Geo Trio II. Met deze energiedisplay kun je direct zien hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Zo kan je snel zien welke apparaten veel energie gebruiken en de apparaten die niet nodig zijn uitzetten.

Uit onderzoek van Planbureau van de leefomgeving blijkt dat je door dit inzicht gemiddeld 5% kunt besparen op je energierekening. Bij een jaarverbruik van 1.500 m3 gas en 2.500 kWh elektriciteit, komt dit neer op een besparing van €100 tot 200 per jaar en een vermindering van uw CO2-uitstoot van ruim 220 kg per jaar.

Tip! Zet de energiedisplay op een zichtbare plek in je huis! Door de display bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken te zetten, kun je precies zien hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt in huis. Zo word je op een gemakkelijke manier herinnerd aan je energieverbruik en ontdek je wat je hier zelf aan kunt doen.

Tips: zien en doen

Door de energiedisplay kan iedereen in huis ontdekken welke apparaten verborgen grootverbruikers van energie zijn. Maar je ziet ook hoe jouw gedrag van invloed is op je energieverbruik en kosten.

  • Apparaten zoals een verwarmd aquarium, een oude koelkast, een plasma televisie of een waterbed verbruiken veel energie. Kijk of je ze kan vervangen door een energiezuinige variant. Met kleine aanpassingen in je gewoontes kan je veel bereiken. Zet bijvoorbeeld een timer als je gaat douchen of douche om de dag. Als je 18 minuten minder per week doucht, bespaar je per persoon €35 per jaar. Op de energiedisplay kan je direct het effect zien van je gedrag!
  • Maak van het energie besparen een competitie: wie in huis zorgt voor de grootste energiebesparing?

Lees op milieucentraal.nl meer tips en voorbeelden over hoe je minder energie kunt gebruiken.

Ervaringen van bewoners

”Nu kan ik zien en begrijpen wat ons verbruik is. En ook kunnen wij elkaar in ons gezin stimuleren om zuinig om te gaan met energie. De overzichten van de leverancier zijn te moeilijk”

“Als de wijzer hoger staat dan verwacht voordat we naar bed gaan, maak ik toch nog even een rondje door het huis om te kijken of er nog iets aan staat.”

“Het is een bewustwording van dingen die je dagelijks doet en niet bij nadenkt. Zo hadden wij 3 lampen 75 watt op een dimmer maar ondanks dimmer pakt hij de volle mep dus snel 3 andere lampen gekocht.”

“Wij vinden het een perfect apparaatje dat wij goed begrijpen. Ik kijk er vaak op als ik er langs loop en je ziet het meteen als er een apparaat aan staat. Ook kan je gewoon bekijken wat je per dag, per week en per maand gebruikt.”

“Doordat ik zag dat de ketel nog even aansloeg een half uur voordat ik naar bed ga, zet ik nu 2 uur voor het slapen gaan de thermostaat al naar beneden.”

“De wijzer stond onverwacht hoog, een korte zoektocht door het huis voorkwam een gevaarlijke situatie: het strijkijzer bleek al een paar uur aan te staan.”

foto's Marjory Haringa

Veelgestelde vragen

Heb je meer vragen? Op eco-logisch.nl vind je het antwoord.