Broodinzameling: een passende oplossing voor de rattenoverlast

Broodbakken helpen Nieuw-West van de ratten af en het levert nog groen gas op ook.

Van brood tot brandstof

Veel mensen gooien oud brood niet zomaar weg. Liever doen ze er iets goeds mee en geven ze het aan de vogels. In Nieuw-West zorgde dat voor rattenoverlast. De gemeente heeft daarom broodbakken geplaatst op drukke plekken, zoals moskeeën. De helft van de bakken staan in Nieuw-West, maar ook in West en Oost staan bakken. Pantar haalt het brood uit de bakken op. Het brood gaat naar een biovergister, die er groen gas van maakt. Het gas komt in het gasnet terecht, zodat mensen het kunnen gebruiken.

Bruine broodbakken op straat beplakt met het logo van gemeente Amsterdam en de tekst 'Van jouw oud brood maken wij groene energie'.

Bij Pantar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf haalt elke week 1500 kilo brood op, wat goed is voor 750 m3 aan gas. Tijdens de ramadan haalde Pantar zelfs 3000 kilo per week op. Het is belangrijk dat mensen weten wat er met het brood gebeurt nadat ze het in de bak gooien. De gemeente heeft daarom goed contact met de beheerders van de bakken. Vaak zijn dat mensen van de moskeeën. Zij vertellen waarom de bakken er staan, waar het brood heen gaat en wat het oplevert. De gemeente heeft hierover ook een poster met informatie gemaakt.

Testfase

Behalve groen gas en minder rattenoverlast, zorgt dit project ook voor nieuwe contacten met doelgroepen die meestal lastig te bereiken zijn. Dat geeft kansen voor andere projecten om energie te besparen en kosten te verlagen. Het broodproject is nu nog in de testfase. Binnenkort wordt duidelijk of het project kan worden uitgebreid.