Een leeg, zonnig dak gaf aanleiding voor het oprichten van een energiecoöperatie - ASV Arsenal

Ze liggen er al zo’n vier jaar, sinds 2015: de zonnepanelen op het dak van voetbalclub ASV Arsenal. Het plan voor de zonnepanelen was er al jaren eerder. Het zonnige lege dak inspireerde een aantal aangrenzende woonbootbewoners om samen met de buren lokaal schone energie op te wekken. De meesten hadden al zelf zonnepanelen op hun dak liggen en dachten: ‘wat bij ons kan, kan ook op andere daken in de stad'.

De bewoners richtten energiecoöperatie Zuiderlicht op. De zonnepanelen op ASV Arsenal lieten nog een paar jaar op zich wachten door omstandigheden en regelgeving. In de tussentijd realiseerde Zuiderlicht een paar kleinere projecten in Zuid en 480 panelen op het IJburg College. Maar in 2015 kwamen er ook op het dak van de club 140 panelen. Goed voor 31.500 kWh per jaar. De installatie zal tijdens zijn volledige levensduur zo’n 500.000 kg CO2-uitstoot besparen.

Energiebesparing van 50%

Wat misschien nóg belangrijker was: ASV Arsenal was, door Zuiderlicht, duurzaam wakker gekust. Naast zonnepanelen investeerde ASV Arsenal in het vervangen van de lampen in de lichtmasten door OptiVision led-techniek. Dat leverde direct een besparing van 50% in energieverbruik op. Met de zonnepanelen voorziet de club nagenoeg in haar eigen stroom voor de buitenverlichting. Dankzij deze maatregelen is ASV Arsenal wel één van de groenste clubs van Amsterdam.

Aan de slag met zonne-energie?

De pagina zonne-energie op Amsterdam.nl helpt je op weg. Volg bijvoorbeeld het handige stappenplan Zon Zonder Zorgen of doe mee met collectieve inkoopacties.

Ga naar zonne-energie op Amsterdam.nl