Groene klimaatneutrale brandstof voor vliegtuigen

Synkero gaat een fabriek opzetten voor de productie van duurzame synthetische kerosine. De nieuwe fabriek komt in het Amsterdamse havengebied. Vanuit dat gebied loopt al een kerosinepijplijn naar Schiphol.

Het streven is om in 2025 te beginnen met de bouw van de fabriek en om er jaarlijks 50.000 ton aan duurzame kerosine te produceren. Op deze schaal wordt duurzame kerosine nog nergens ter wereld geproduceerd.

E-fuel

De zogenoemde ‘e-fuel’ wordt gemaakt via een chemisch proces met groene waterstof en CO2. De groene waterstof wordt geproduceerd uit water en duurzame elektriciteit. De CO2 wordt afgevangen in de industrie, of direct uit de lucht gefilterd.

Kostenefficiënt

Een grote uitdaging is om de productie van deze groene brandstof meer kostenefficiënt te maken en verder uit te breiden. Met ondersteuning van de partners uit de luchtvaartsector (KLM, Schiphol en SkyNRG) en Port of Amsterdam kan Synkero daar een belangrijke bijdrage aan leveren. In het voorjaar van 2021 heeft de gemeente een investering van 250.000 euro gedaan in de vorm van een subsidie, toegekend door het college.