Met Tussen Kunst en Kas zijn de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus energetisch met elkaar verbonden

De Hermitage en de Hortus zijn aangesloten op een warmte-koudeopslag (WKO). De Hermitage gaat haar warmteoverschot exporteren naar de Hortus, en krijgt er koudeoverschot van de Hortus voor terug. Zo kunnen beide partijen een hoop energie besparen.

Win-winsituatie

Dankzij het koudeoverschot van de Hortus verbruikt de Hermitage minder elektriciteit voor koeling. De Hortus bespaart juist op gas voor verwarming. De partijen omzeilen zo ook de investeringskosten voor drycoolers en nieuwe CV-ketels.

Om het project te kunnen realiseren moet nog wel een dubbele transportleiding worden aangelegd, onder de bestrating van de Nieuwe Herengracht. Het traject is ongeveer 425 meter.

Over Plantage Amsterdam

Plantage Amsterdam is een samenwerkingsverband van in eerste instantie culturele instellingen in de oostelijke binnenstad van Amsterdam. De
instellingen werken samen op het gebied van marketing, kennisdeling en met name in de laatste jaren steeds intensiever omtrent duurzaamheid.

Aangesloten partijen:

ARTIS, Gassan Diamonds, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hollanders van de Gouden Eeuw, Outsider Art Museum, Hortus Botanicus Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, Micropia, Museum Het Rembrandthuis, Nationale Opera & Ballet, Tropenmuseum, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Verzetsmuseum Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier (Joods Historisch Museum, Portugese Synagoge, Hollandsche Schouwburg en Nationaal Holocaust Museum).