Plantage Amsterdam: Energie voor Cultuur

Acht culturele instellingen van de Plantage Amsterdam en daarbuiten kopen al enige jaren gezamenlijk energie in via ‘Energie voor Cultuur’. Het gaat om groene energie en de gezamenlijke inkoop levert een economisch voordeel op. Ook krijgen de instellingen meer inzicht in hun eigen energieverbruik. Los daarvan is de doelstelling om 40% minder CO2 uit te stoten drie jaar geleden al ruimschoots behaald.

Nieuw collectief opzetten

Eind 2019 loopt het huidige energiecontract af. Dat betekent dat er een nieuw collectief kan worden opgezet. Een nieuwe uitvraag geeft de mogelijkheid nieuwe doelstellingen te bepalen, zoals ‘de ingekochte stroom dient groen te zijn’ en ‘volledig inzicht krijgen in alle verbruikscijfers’. Ook kan het energiecollectief uitbreiden met nieuwe geïnteresseerden. Kriterion heeft bijvoorbeeld interesse, maar ook hotels en restaurants kunnen zich aansluiten.

Het doel is om 20% meer verbruik ten opzichte van 2017 aan het collectief toe te voegen. Ook wil men de mogelijkheid onderzoeken om zelf energie op te wekken met een windmolen of zonnepanelen.

Over Plantage Amsterdam

Plantage Amsterdam is een samenwerkingsverband van in eerste instantie culturele instellingen in de Oostelijke binnenstad van Amsterdam. De instellingen werken samen op het gebied van marketing, kennisdeling en, met name in de laatste jaren, steeds intensiever omtrent duurzaamheid.

Aangesloten culturele instellingen:

ARTIS, Gassan Diamonds, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hollanders van de Gouden Eeuw, Outsider Art Museum, Hortus Botanicus Amsterdam, Koninklijk theater Carré, Micropia, Museum Het Rembrandthuis, Nationale Opera&Ballet, Tropenmuseum, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Verzetsmuseum Amsterdam en Joods Cultureel Kwartier: Joods Historisch Museum, Portugese Synagoge, Hollandsche Schouwburg en Nationaal Holocaust Museum.