Winnaar Innovatiefestal | Reflower

Op 27 oktober vond het Innovatiefestival in Haarlem plaats. Hier kwamen allerlei partijen samen om kennis op te doen over circulair ondernemerschap. Tijdens dit evenement werden er ook prijzen uitgereikt voor de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20. De vijf meest inspirerende ondernemers van de Top 20 presenteerden hun initiatief voor de jury. De publieksprijs ging naar Reflower, zij wonnen 1.000 euro.

Reflower groeit en bloeit

Reflower is een duurzame bloemenbieb en bestaat sinds 2020. Je kunt er een abonnement op kunstbloemen nemen. Daar wordt altijd een bijpassende vaas bij geleverd. Ellyne Bierman, oprichter van Reflower, vertelt dat het idee was ontstaan tijdens haar bruiloft.

‘’Wij gingen vijf jaar geleden trouwen en toen hadden we een hele mooie bloemenboog. Ik ruimde die bloemenboog op en toen dacht ik wat is het eigenlijk zonde dat je die bloemen één dag gebruikt en dat je ze daarna weer weggooit. Toen heb ik geprobeerd om die bloemenboog van kunstbloemen na te maken.’’

Er waren drie elementen waarin ze zich ging verdiepen: de kwaliteit, de prijs en de afwisseling. De kwaliteit van kunstbloemen is heel verschillend en voor de mooie materialen betaal je de hoofdprijs. Verder is het leuk om bloemen te kunnen afwisselen, omdat het maar ‘saai is om altijd dezelfde bloemen op tafel te hebben staan’, aldus Ellyne.

Reflower Gemeente Amsterdam

‘’De klimaatimpact van de sierteeltindustrie is heel groot. Er wordt veel gas gebruikt in de kassen, veel verboden bestrijdingsmiddelen en sommige bloemen worden ingevlogen vanuit Afrika. Toen dacht ik, wat nou als het lukt om in Nederland kunstbloemen als alternatief aan te bieden voor verse bloemen, door een bibliotheek te starten waarmee je kunt wisselen.’’ Zo is de impact op het milieu minimaal. Het draagt bij aan de circulaire economie. Ellyne zegt hierover: ‘’Het lijkt mij heel fijn dat het normaal wordt om niet iets te kopen wat je weggooit. Dat mensen zich dát meer realiseren.’’

Milieuvriendelijke boeket

Reflower werkt simpel. Je kiest een vaas met bloemen ui en dan kan je de bloemen zo lang houden als je wilt. De kosten hiervoor zijn 20 euro per maand. Als je de bloemen wilt omruilen voor een ander boeket, dan wordt hier 15 euro extra voor gerekend. Deze bloemen zijn een stuk duurzamer en de CO2 uitstoot is minder dan gewone bloemen. Per verhuurde vaas scheelt het 18 kilo bloemenafval en 146 kilo CO2-uitstoot per jaar. En je hoeft ze uiteraard geen water te geven!

‘’Ik had het niet verwacht en ik vond het heel leuk. Ik dacht hè hè, eindelijk snappen ze wat er allemaal bij komt kijken’’, aldus Ellyne.