Verduurzaming Klimhal Amsterdam

De grootste klimhal van de Benelux, Klimhal Amsterdam, heeft in 1996 tijdens de bouw van de hal gezorgd voor een goede isolatie van de wandpanelen. Om nog een extra slag te maken in het verduurzamen van het gebouw hebben zij in 2015 besloten om hier meer geld in te investeren.

Bart Verschuren, eigenaar Klimhal Amsterdam, is in juni 2015 benaderd om het gebouw verder te verduurzamen. Bart: "Ik ben toentertijd benaderd door adviesbureau Klimaatroute, dat is ingeschakeld door de gemeente Amsterdam. Na een prettig gesprek met één van de adviseurs werd al snel duidelijk dat er op een eenvoudige manier kosten bespaard konden worden. Met name op elektra. Wij hadden in die tijd namelijk veel TL-verlichting en dat was dan ook onze grootste elektriciteitsverbruiker."

Wat vind je van het advies dat jullie hebben gekregen?

Bart: "Het advies over onze Klimhal was kort en bondig. Erg duidelijk vond ik. Met name de terugverdientijd was concreet gepresenteerd en verraste mij. Die was namelijk veel sneller dan de vijf jaar die ik had verwacht. De investering die we zouden doen om te verduurzamen, zou ik namelijk niet in vijf jaar maar in tweeënhalf jaar terugverdienen!"

Welke maatregelen hebben jullie uiteindelijk genomen?

"We hebben alle TL-buizen vervangen door LED-verlichting en alle TL-armaturen vervangen, dus de oude conventionele TL-bakken met voorschakelapparatuur. Ik zou alle andere sportverenigingen zeker aanraden om ook duurzame maatregelen te nemen als er nog geld in de clubkas is. Het is een goede investering, omdat het snel is terugverdiend. Daarnaast zou het mooi zijn als alle sportverenigingen in zijn algemeenheid minder energie gaan verbruiken," aldus Bart.

Hebben jullie plannen om nog verder te verduurzamen?

Bart: "Jazeker, binnen 2 jaar verwacht ik te gaan inventariseren welke mogelijkheden er liggen op het gebied van zonnepanelen en glasbuispanelen om het water te verwarmen bijvoorbeeld."

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw sportvereniging?

Je kunt als sportvereniging vaak veel geld en energie besparen. Door bijvoorbeeld het clubhuis te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu. Op amsterdam.nl lees je hoe jij een gratis energieadvies aanvraagt. Ook vind je er meer informatie over financiering.

Bekijk de mogelijkheden op amsterdam.nl