Woningeigenaar Weerdestein 2 neemt initiatief voor verduurzaming flatgebouw

Ze staan imposant langs de Europaboulevard in Buitenveldert: de vier iconische flatgebouwen van Piet Zanstra uit 1968. Met op de twee onderste kantoorlagen twaalf ruime woonlagen gestapeld. 84 huur- en koopwoningen per gebouw. In de jaren 90 mooi gerenoveerd, onder andere dubbel glas en spouwmuurisolatie, mooi gerenoveerd maar van energiezuinigheid was nog geen sprake.

In één van de vier flatgebouwen, Weerdestein 2, nam bewoonster Carolien het initiatief om te onderzoeken hoe het duurzamer en energie-bewuster kon. Zelf hadden ze hun eigen woning al aardgasvrij gemaakt. Het wooncomplex was al aangesloten op het warmtenet, dus dat leek een kleine moeite. Met een subsidie van de gemeente konden ze een deel van de kosten vergoed krijgen. Ze vernieuwden ook alle energieslurpende apparaten en de energierekening ging, ondanks het koken op inductie, omlaag.

Ook de gemeenschappelijke ruimtes in de flat konden energiezuiniger vond Carolien. Met één lift per 12 tot 36 woningen – 6 per gebouw, uit de jaren 68– meerdere toegangshallen en ruime kelderboxen waar dag en nacht verlichting brandde, moest daar ook veel te halen zijn.

Gemengd VvE-bestuur enthousiasmeren

Met een aangevraagd en kosteloos VvE adviesrapport van de gemeente onder de arm volgde er instemming van de VvE. En in korte tijd namen ze de eerste maatregelen. Alle verlichting in de kelderruimten werd vervangen door LED en werden bewegingssensoren toegepast. Uiteindelijk leveren de maatregelen ten aanzien van de verlichting een reductie van circa 30.000 kg CO2 op per jaar. Vergelijkbaar met de verbranding van 11.000 liter diesel. Ook bij de voorgenomen renovatie van de liften werd het verbruik onder de loep genomen: er zijn 2 liften buiten gebruik gesteld en de overige liften hebben energiezuinige en slimme motoren gekregen. Ook dat zal een CO2 reductie tussen de 30.000-50.000 kg opleveren.

Energie opwekken

Nog mooier zou Carolien het vinden als er geïnvesteerd zou worden in zonnepanelen, om de in ieder geval de gemeenschappelijke voorzieningen energieneutraal te krijgen. De VvE staat niet open voor het idee en mag geen onderzoek plaatsvinden of het een haalbaar en wenselijk plan is. Mogelijk wanneer het onderhoud voor het dak gepland staat in het Meerjaren Onderhoudsplan. Mocht het technisch en juridisch uitvoerbaar zijn, dan zullen andere hobbels ook genomen moeten worden. Eigendom van het dak ligt namelijk bij een overkoepelend VvE ‘gebouw’, waar VvE woningen en de eigenaren van de kantoorlagen gezamenlijk inzitten.

Door een stimulans van de gemeente, het doen van gedegen onderzoek en het goed informeren van het VvE bestuur en de ALV van de VvE, en door een betrouwbare gesprekspartner te zijn kun je onderling echt verder komen gelooft Carolien.

Wil jij ook verduurzamen met jouw VvE?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer