Zero Waste Expeditie Plantage Amsterdam

Tien culturele instellingen sloten zich aan bij één afvalcontract waarbij gezamenlijk afval wordt opgehaald. Het doel is ‘zero waste’: in 2022 moet 84% van het afval van Plantage Amsterdam worden hergebruikt als grondstof.

Inmiddels wordt ruim 53% van het ongesorteerde bedrijfsafval gescheiden. Het contract heeft er ook voor gezorgd dat het aantal vervoersbewegingen door vrachtwagens met 45 per week is verminderd, en dat afval grotendeels wordt opgehaald met elektrische boten.

Doelstellingen afvaltraject

Het collectieve afvaltraject is een van de belangrijkste projecten voor het komende jaar, omdat er op het gebied van afval nog veel winst te behalen valt. Binnen de Zero Waste Expeditie zijn een aantal doelstellingen geformuleerd:

  • Minimaal 65% gescheiden afvalfracties voor alle deelnemende instellingen aan het einde van 2019
  • Stoppen met PET-flessen
  • Papier/karton, plastic, glas en bedrijfsafval worden gescheiden ingezameld en waar mogelijk per boot vervoerd
  • Swill wordt in een vaste route ingezameld bij alle instellingen
  • Minimaal één van de afvalstromen wordt terug geleverd als hergebruikt product, zoals de oesterzwam producten van Gro (gekweekt op koffiedik)
  • Uitbreiding met minimaal 10 partijen

Plantage Amsterdam is een samenwerkingsverband van culturele instellingen in de Oostelijke binnenstad van Amsterdam. De instellingen werken samen op het gebied van marketing, kennisdeling en, in de laatste jaren, steeds intensiever omtrent duurzaamheid.

Aangesloten culturele instellingen:

ARTIS, Gassan Diamonds, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hollanders van de Gouden Eeuw, Outsider Art Museum, Hortus Botanicus Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, Micropia, Museum Het Rembrandthuis, Nationale Opera & Ballet, Tropenmuseum, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Verzetsmuseum Amsterdam en Joods Cultureel Kwartier (Joods Historisch Museum, Portugese Synagoge, Hollandsche Schouwburg en Nationaal Holocaust Museum).

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer