
De Amsterdamse Tuinkalender | Maart
Het gaat dan echt gebeuren: de lente begint deze maand. De vogels maken zich op voor het broedseizoen en hebben zich voorzien van een bont verenpak om indruk te maken op elkaar. De hele ochtend klinkt er druk getsjilp vanuit de bomen. Het zijn kreten om elkaar te verleiden en imponerend gekrakeel waarmee het territorium veiliggesteld dient te worden. En ook wij willen de boel aan kant maken. Op voor een nieuw tuinseizoen!
Snoeien
Nog tot de 20ste kan je snoeien, hierna moet je oppassen: er zou zomaar eens een vogel in je haag of struik kunnen nestelen. Lees hier wat je nog meer kan doen om je tuin of balkon om te toveren tot een vogelparadijs.

Voorzaaien
Maart is hét moment om te gaan voorzaaien. Denk aan kruiden, koolsoorten en radijsjes. Als ze binnen opkomen dun je ze uit en eind maart zet je ze buiten. Aan het einde van de maand kan je tomaten en sperziebonen binnen gaan zaaien, zaai niet te veel, je moet er wel plek voor hebben! Uien, knoflook, bieten, goudsbloemen: je kan ook al flink buiten zaaien in een zaaibed.
Papaver Rhoeas: de Nederlandse klaproos
Heb je aan de randen van je geveltuin of boomspiegel nog ruimte? In de vaak wat droge zanderige grond doen papavers het heel goed. Zorg wel dat je inheemse papavers zaait, de Papaver Rhoeas. Deze papaver, ook wel klaproos bloeit precies op het goede moment voor de inheemse insecten. Die kunnen dan van de nectar smikkelen. Je groen zal van mei tot augustus gonzen van de hommels, vlinders, bijen en zweefvliegen.

Inheemse soorten
Omdat de insecten in Nederland op gezette tijden in het seizoen bepaalde voedingsstoffen nodig hebben, is het aan te raden dus altijd te kiezen voor inheemse soorten. In veel bloemenmixen zitten zaden die niet uit Nederland komt en dus niet op het goede moment de juiste nectar voor de Amsterdamse insecten heeft. Je kan dit soort kruidenmixen kopen bij gespecialiseerde tuinders. De vlinderstichting heeft hier een handig overzichtje van gemaakt.

Struiken planten
De lente is natuurlijk ook de tijd om te planten. Houd de site van MeerBomenNu in de gaten. Meer BomenNu oogst overdadige en ongewenste zaailingen van bomen en struiken, uit natuurgebieden. Deze geven ze vervolgens weg aan mensen die ze willen planten. Zo verplanten ze boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek. Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg! Bekijk op de website hoe jij aan gratis bomen en struiken kan komen.

Maaien
Het gras gaat nu al groeien. Het is vooral belangrijk dat je de blaadjes weghaalt van je gazon, maar maai het gras zo min mogelijk tot mei. Tot mei? Jazaker! Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien. Denk bijvoorbeeld aan verschillende klaversoorten: die zijn een rijkelijk inheems buffet voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen tot kevers en vlinders tot hommels. Dit bevordert de biodiversiteit!

Slakken
De lente is niet alleen de tijd dat vogels jongen krijgen. Er zijn ook veel jonge slakken. Wil je voorkomen dat je planten opgegeten worden, zet dan planten met een sterke geur zoals salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop op strategische plekken in je tuin. Slakken hebben hier een hekel aan. Ze zijn erg dol op hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. In de moestuin zijn ze gek op sla, courgette en sperziebonen. Houd hier dus rekening mee als je veel slakken in je tuin hebt.

Andere klusjes in de tuin
Klimplanten ordenen zodat ze mooi groeien.
Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.
Je kan nu de oude dorre stukken van je vaste planten wegknippen. Gooi ze niet weg maar verfrommel ze een beetje op de plek van de nieuwe scheuten.
