Duurzame kerst | Een kerstboom adopteren uit het bos of een tweedehands boom?

Sinterklaas is nog maar net het land uit en we stormen alweer af op de laatste feestelijke donkere dagen van het jaar. Nederlanders maken ook tijdens de feestdagen steeds vaker duurzamere keuzes. Toch zetten we in Nederland ieder jaar nog zo’n 2.5 miljoen kerstbomen op straat. Zonde! Dat kan ook anders.

Impact van kerstbomen

Elke kerstboom heeft eigenschappen die de boom meer of minder duurzaam maken. Kerstbomenkwekers doen er tussen de vier en tien jaar over om een kerstboom te laten groeien. De productie verbruikt (fossiele) energie, (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en water om elk jaar miljoenen kerstbomen te kweken.
Welke boom de meeste impact heeft, ligt vooral aan de levensduur van je boom. Dus belandt onze kerstboom aan het einde van de feestdagen op de vuilnisbelt of is er een duurzamere oplossing?

Kerstboom op straat

Adopteer een kerstboom

Een duurzamer alternatief is een adoptiekerstboom die (mits goed verzorgd) meerdere jaren meegaat. Adoptiebomen kun je terugbrengen naar de plek waar je ze hebt gehuurd of geadopteerd. Daar planten ze de boom na de feestdagen weer in de grond en labelen ze de boom vaak op naam: Zo kan je hem volgend jaar weer voor een logeerpartij ophalen en geniet je vaak tot wel vijf jaar van je eigen boom.

Tips kerstboom "overzomeren" in tuin of op het balkon

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen - mits je de ruimte hebt – om je kerstboom een plek in de tuin te geven of op het balkon. Heb je een kerstboom met kluit en wil je die na de feestdagen in de tuin planten? De kans op overleving neemt toe met deze tips:

  • Koop een boom die in pot is opgekweekt
  • Zet de boom binnen niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit.
  • Geef de boom meteen een paar liter water. Daarna heeft een boom genoeg aan een halve tot 1 liter water per dag.
  • Laat de boom na de feestdagen (voordat hij naar buiten gaat) acclimatiseren in een koelere ruimte.
  • Plant je de boom in de tuin? De boom kan met pot en al de grond in. Laat de pot iets boven de grond uitsteken.
  • Geef de boom zodra die in de tuin staat of op balkon regelmatig water, ook in de wintermaanden.


Tweedehands kunstkerstboom

Een kunstboom is pas milieuvriendelijker dan een echte kerstboom als je hem minimaal tien jaar gebruikt. De grootste bijdrage van de CO2-voetafdruk van een kunstboom zit hem in het plastic. Als je kiest voor een tweedehands kunstboom heb je al een veel lagere voetafdruk. Hoe langer plezier we hebben van de boom, hoe duurzamer!

Neem eens een kijkje bij de kringloop, op Marktplaats of vraag eens rond in de buurt: er is vast nog iemand die een ongebruikte kunstkerstboom heeft liggen.

Compost van kerstbomen

Valt jouw kerstboom dan echt niet meer te redden? Of heb jij een boom zonder kluit? Ook deze bomen kun je doneren voor een beter leven! De kerstbomen die door de gemeente worden ingezameld gaan naar de afvalenergiecentrale, zodat er houtsnippers en compost van gemaakt kan worden.

Neem ook eens een kijkje op dit overzicht met deze duurzame tips.