Een aantrekkelijke vogeltuin | Hoe doe je dat?

Alle vogels in Amsterdam zijn gebaat bij een groenere omgeving. Groen is goed voor de biodiversiteit én het helpt tegen wateroverlast: doordat groen meer water opneemt stijgt het grondwaterpeil, ontlast je het riool en ga je ook nog eens hittestress tegen. En vogels zijn hartstikke leuk om je leefomgeving mee te delen. Win-win-win. Doe jij ook mee om de stad vogelvriendelijker te maken?

In Amsterdam zijn de koolmees, huismus en de halsbandparkiet de meest voorkomende vogels. In de zwaar bebouwde gebieden komt de duif het meeste voor. Het lijkt misschien dat je met een boomspiegel of balkon niet veel voor de vogels kan betekenen. Toch is dat niet waar. Op kleine stukjes groen komen insecten af en dat is weer voer voor de vogels. Ook is die Iep voor je huis een prima schuil of slaapplaats voor vogels die van de ene groenzone in de stad naar de andere groenzone forenzen. Hoe meer vogels kunnen trekken door de stad, hoe meer populaties zullen mengen. En daar krijg je sterkere vogels van, want zo meng je verschillende genen.

Halsband parkieten op Entrepotdok

Wat ook een groot voordeel is, dat als vogels hun voedsel uit een tuin of tussen een geveltuin wegpikken ze minder geneigd zullen zijn afval of prullenbakken voor restaurant aan te zien. Hoewel er natuurlijk soorten tussen zitten die zich daar niks van aan trekken.

kauw in oosterpark


Tips

Wil jij ook meer vogels in je tuin of op je balkon? Met deze tips maak je de tuin, boomspiegel of geveltuin een walhalla voor de vogels:

  • Leg een grasveldje aan want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Haal je tegels uit de tuin en leg er boomschors op. Ook dan kunnen de wormen opgesmikkeld worden.
  • Kies voor dichte bomen en struiken, de vogels hebben schuil en slaapplekjes en als je bessen of fruit plant kunnen ze weer wat eten.
  • Varieer met hogere, lagere en bodembedekkende inheemse plantensoorten, die in verschillende jaargetijden bloeien, er komen weer insecten op af. Zorg voor niveauverschillen met geleidelijke overgangen van lage beplanting naar struiken en bomen.
  • Laat kale schuttingen begroeien met inheemse planten als klimop.
  • Laat je platte dak begroeien, dat trekt insecten aan.
  • Maak een minivijver waarin vogels kunnen drinken en badderen.
  • Snoei niet, laat blaadjes liggen.
  • Voer de vogels liever geen brood. Maak pindaslingers maar pas vooral je tuin of balkon aan. Dat is uiteindelijk beter voor ze omdat ze op een natuurlijke manier naar hun voedsel gaan zoeken.
vogelvriendelijke tuin

Wil je nog meer weten over vogels in de stad. We hebben de uitslagen van de vogeltelling 2023 voor je opgetekend.