18 zonnepanelen én een boiler op je dak!

Margriet is jaren geleden al gestart om haar woning energiezuiniger te maken. Ze kocht 15 jaar geleden samen met haar partner een huis in Amsterdam zuidoost. Ze vond de energierekening erg hoog en dacht: dit moet anders kunnen.

De gas- en lichtrekening van Margriet lag in die tijd op 325 euro per maand. Dit was zij niet gewend dus Margriet vroeg advies aan bij de Vereniging Eigen Huis. Daar adviseerden zij haar te starten met het isoleren van de woning en het plaatsen van een paar zonnepanelen op het dak. Via haar buren kwam Margriet in contact met een slimme techneut die haar heeft geholpen met de installatie hiervan. De aanpassingen in haar huis bevielen goed: de energierekening was inderdaad een stuk omlaag gegaan. Een paar jaar later besloot Margriet er nog een paar panelen bij te plaatsen en een zonneboiler. Ze heeft nu 18 zonnepanelen op haar dak. Dat scheelt een hoop in de energiekosten, maar Margriet wilde nog méér besparen.

Huis al goed voorbereid

De komst van de subsidie was voor haar het omslagpunt om haar woning van het aardgas af te halen. Het huis was in de jaren hiervoor al goed geïsoleerd en de keuken was ook al voor een groot deel aardgasvrij: Margriet kookt op inductie. ‘‘Toen we het huis kochten zat er een onhandig fornuis in de keuken. Het kookgedeelte bestond uit 2 inductiepitten en 2 aardgaspitten. Dit vond ik niet handig, dus toen heb ik besloten om helemaal voor inductie te gaan. Hier heb ik geen moment spijt van gehad want het bevalt erg goed’’, aldus Margriet. Als je huis al is voorbereid op aardgasvrij, dan is het makkelijker om ook écht aardgasvrij te gaan.

Laatste stap

Margriet heeft altijd goed contact onderhouden met de techneut die alles heeft geïnstalleerd de afgelopen jaren. Dus toen de overstap naar aardgasvrij voor de deur stond is Margriet weer naar hem toe gegaan voor advies. Hij adviseerde haar te investeren in een warmtepomp. De cv-ketel ging eruit en er kwam een warmtepomp voor in de plaats. Op de warmtepomp staat van alles in huis aangesloten. De vaatwasser, de douche en de Quooker, maar ook de vloerverwarming en de radiatoren om het huis te verwarmen. ‘‘De warmte voelt anders aan dan eerst, het is meer verspreid over de hele ruimte in plaats van gericht op 1 plek. Heel aangenaam.’’, aldus Margriet

Enorm veel bespaard

Aan het einde van de rit ziet Margriet dat de energierekening flink omlaag is gegaan. De gas- en licht rekening lag 15 jaar geleden nog op ongeveer 325 euro per maand. Dit bedrag is gezakt naar 45 euro.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl