627 zonnepanelen op een complex in Noord voor eigenaren én huurders

Op het Bramzeilhof in Amsterdam Noord liggen sinds kort 627 zonnepanelen. Het laat zien wat er mogelijk is op nog veel meer Amsterdamse daken. Er liggen zonnepanelen voor zowel huurders, woningeigenaren, de gezamenlijke stroom én omwonenden!

Groot dak

Woningcorporatie Ymere is eigenaar en verhuurder van een deel van de woningen in het vier-laagse wooncomplex. In het andere deel wonen eigenaren van koopwoningen. Samen vormen zij de Vereniging van Eigenaren (vve) van het gebouw. Bijzonder is dat Bramzeilhof een relatief groot beschikbaar dakoppervlak heeft. Zo groot, dat er na het leggen van zonnepanelen voor de bewoners veel ruimte overblijft. De vve gaf daarom toestemming aan de Amsterdamse energiecoöperatie Zuiderlicht om er 245 coöperatieve zonnepanelen te plaatsen. Iedereen die in Amsterdam Noord woont, kan mede-eigenaar worden van een of meer van deze coöperatieve zonnepanelen.

Zonnepanelen huren

Alle bewoners van Bramzeilhof konden zich inschrijven voor zonnepanelen en zonne-energie van eigen dak. Dat leverde aanmeldingen op voor bijna 400 zonnepanelen. De huurders huren de panelen en betalen via hun servicekosten aan Ymere. Ze hebben daardoor geen aanschafkosten. De woningeigenaren kopen de panelen van Iederzon, de vaste partner van Ymere. De zonnestroom gaat via een kabeltje rechtsreeks naar de meterkasten. Zo besparen eigenaren en huurders elke maand op hun energierekening én gebruiken ze duurzame energie van eigen dak.

Het dak in Noord met 627 zonnepanelen


Met de winst het wooncomplex verbeteren

Maar niet alle bewoners schreven zich in voor zonnepanelen. ‘Voor sommige mensen is het te mooi om waar te zijn’, zegt Sakoer van Iederzon. Hij ging langs de deuren om te kijken of bewoners mee wilden doen. ‘Sommige bewoners hebben er geen boodschap aan en anderen zijn bang voor de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling.’ Die regeling maakt het mogelijk om zelf opgewekte stroom op een ander moment te gebruiken. Toch is de deelname relatief hoog.

Zonne-energie voor omwonenden

Alle bewoners van Noord kunnen voor € 1,- lid worden van energiecoöperatie Zuiderlicht. Met een lening vanaf € 250,- kunnen ze mee-investeren in de coöperatieve zonnepanelen. Ze ontvangen een rente van 2 tot 5% over de lening. Ook de vve van Bramzeilhof houdt er iets aan over. Die ontvangt een vergoeding van Zuiderlicht voor het gebruik van het dak. Daar profiteren alle bewoners van.

Meedoen

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak, meld je aan voor zon via uw woningcorporatie of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Ontvang nu in een paar stappen persoonlijk advies voor zonnepanelen.