Aardgasvrij in bovenwoning appartementencomplex in Amsterdam West

Jorien woont samen met haar man op de bovenste etage van een appartementencomplex in Amsterdam West. Ze woont direct onder een ‘groen dak’. Dat is in de zomer lekker koel en in de winter houdt het de warmte goed vast in huis. Sinds september 2019 wonen ze aardgasvrij. Daarmee zijn zij een inspiratie voor mensen die ook interesse hebben om aardgasvrij te worden.

Wanneer besloten om aardgasvrij te worden

‘Toen wij ons huis in 2005 kochten was deze al heel goed geïsoleerd door de vorige eigenaar. In het voorjaar van 2019 hebben wij onze gasrekening eens goed bekeken en zijn we ons verder gaan verdiepen in hoe we deze nog verder omlaag konden brengen. Dat bracht ons bij Thuisbaas. Via hen bezochten we een aardgasvrije woning met infraroodpanelen, een instant heater en een inductiekookplaat. Onze gasrekening was al niet zo hoog, en na dit bezoek waren we ervan overtuigd dat deze oplossing ons ook goed zou passen’.

De aanpak

‘We hebben Thuisbaas gevraagd om ook ons te helpen om aardgasvrij te worden, van advies tot aan de verbouwing. Dit was gelijk een goed moment om onze keuken te renoveren. Op het moment dat het duidelijk was wat we zouden aanpassen, hebben we de subsidie aangevraagd.

In totaal hebben we 5 infraroodpanelen die we met een app kunnen bedienen. Daarmee weten we ook precies wat we verbruiken. We hebben een instant heater en in de badkamer hebben we nog een elektrische handdoekradiator laten plaatsen. Je moet zelf ook nog wel aan de slag, zoals de plekken opknappen waar voorheen radiatoren zaten en Liander bellen om je gas af te laten sluiten. Met de subsidie die we kregen hoefden we nog maar een klein beetje extra te betalen’.

De eerste Aardgasvrije Open Huizen Route van 2020

‘Wij hebben meegedaan met de eerste Aardgasvrije Open Huizen Route van 2020. In een paar uur zijn er circa 45 mensen langs geweest. Men was vooral geïnteresseerd in het proces en de praktische invulling. Waar begin je? Hoe voelt de warmte aan? Zijn de kosten hoger of lager dan een woning met aardgas? Hoeveel is de subsidie? Ik had een berekening gemaakt van de kosten toen we nog gas hadden en van wat we nu aan kosten hebben. Alle kosten die met gas te maken hebben, zijn er nu niet zoals vastrecht. Het lijkt erop dat onze energiekosten ongeveer gelijk blijven aan wat we vroeger met gas betaalden. Maar met de gasprijs die steeds verder stijgt, en de prijs van elektra die daalt, zijn we mogelijk op termijn zelfs goedkoper uit!’.

Nieuwe keuken nu duurzamer

‘De oude koelkast stond midden in de zon. Dat is natuurlijk geen handige plek. Omdat het oude gasfornuis werd vervangen, konden we de keuken gelijk anders indelen. De koelkast kreeg een koelere plek in de keuken en het gasfornuis werd vervangen door een inductiekookplaat. We hebben de vaatwasser vervangen door een afdruiprek boven de gootsteen. Deze zit achter het kastdeurtje. Dit zie je bijvoorbeeld ook in Spanje. De vaat droogt op en we besparen hierdoor energiekosten en ruimte.

Tip voor andere Amsterdammers

‘De oplossing waar wij voor gekozen hebben kan ik alleen aanraden aan mede Amsterdammers die ook in een appartement wonen. Goede isolatie is echt de eerste stap. Dit elektrische systeem is niet geschikt voor een groot, vochtig of slecht geïsoleerd huis. Als je energiezuinig wilt leven, moet je echt je gedrag aanpassen. Een ingebouwd afdruiprek is zo’n aanpassing. Of bijvoorbeeld je was zoveel mogelijk door de zon laten drogen.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl