Aardgasvrij wonen aan de Osdorperweg 

Aan de Osdorperweg maken meerdere huiseigenaren hun woning aardgasvrij.

Zo ook Fia van der Veldt. Het ombouwen van haar woning is een flinke klus. Haar woning krijgt een dikke laag isolatie (14-20 cm), kierdichting, isolatieglas, led-verlichting, een warmtepomp, 16 zonnepanelen en nog 8 PVT-panelen die ook energie opwekken.

Plafondverwarming

Bijzonder is dat de woning, naast vloerverwarming, ook plafondverwarming en plafondkoeling krijgt. Een handige manier om de woning te verwarmen, die de bewoners zelf hebben bedacht. Om te voorkomen dat de woning in de zomer te warm wordt zijn er dakramen op het zuidoosten verwijderd en is een rij leibomen aangeplant.

Platform 02025

Fia leerde veel van de samenwerking met de maker van (onder andere) de PVT-panelen. Ook heeft ze veel gehad aan het energie-ontbijt en energiespreekuur van platform 02025. Op de website www.duurzamehuizenroute.nl staan ook veel voorbeelden van woningen die duurzaam gemaakt zijn, met uitleg over wat er gedaan is.

Gemeentelijke subsidies

Fia heeft gebruikgemaakt van de gemeentelijke subsidies voor het aardgasvrij maken van woningen. Dat helpt natuurlijk veel om zo'n project betaalbaar te maken. Wel is het zo dat de hele investering eerst gedaan moet worden door de eigenaren, voordat duidelijk wordt of ze subsidie krijgen en hoeveel. Fia kreeg trouwens niet overal subsidie voor. Haar huis had namelijk een propaangastank en geen aansluiting op het gasnet. Aan het verwijderen van de gasaansluiting draagt de gemeente bij, aan het verwijderen van een gastank niet. Fia is in overleg met de gemeente om te bespreken of dit kan worden aangepast voor de Amsterdammers met een propaangastank.

Foto's: Fia van der Veldt ©

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl