"Aardgasvrij wonen, dat wilden we gewoon!"

De eerste Amsterdammers zijn al van het aardgas af, maar hoe hebben ze dat aangepakt en hoe bevalt het? Martijn en Larissa wonen inmiddels ook zonder aardgas. Het proces verliep niet altijd even makkelijk, maar spijt hebben ze zeker niet.

Aardgasvrij verwarmen

“Laten we bij het begin beginnen. We hebben ons huis in maart gekocht. De woning was een ravage en echt alles moest aangepakt worden. Dat wisten we natuurlijk van te voren. We hebben ervoor gekozen om alles eruit te slopen: van de vloer tot de balken. Zo konden we alles opnieuw intekenen. Dan kan je van nul af aan bedenken hoe je het wilt hebben. Zo hadden we ook de mogelijkheid om ons huis duurzamer te maken.

Isoleren en een warmtepomp

Duurzaamheid is iets wat wij beide belangrijk vinden. We passen dat zo veel mogelijk toe in ons leven. We hebben gekeken wat er mogelijk was op het gebied van aardgasvrij verwarmen en goede isolatie. Vloerverwarming wilde we sowieso al, want dan heb je geen radiatoren meer nodig. Dat geeft veel meer ruimte. Isoleren was ook echt nodig want je keek gewoon tegen de bakstenen van de buitenmuur aan. Er zat een cv-ketel uit 2014 in het huis. Die was nog prima, maar wij wilden gewoon aardgasvrij. Een warmtepomp was voor onze woning de beste optie. Daar zijn we heel tevreden over. De ketel kon gelukkig hergebruikt worden in een ander huis.”

Spannend

“Op internet is genoeg informatie te vinden. Maar zodra je bij de leveranciers, aannemers en installateurs komt merk je dat zij er nog niet zoveel ervaring mee hebben. Daardoor voelt het soms alsof je met een kluitje het riet in wordt gestuurd. Zij vinden het vaak ook nog spannend en adviseren niet gelijk om voor aardgasvrij te gaan.

Daarentegen zie je ook weer dat deze mensen graag willen leren. Onze loodgieter had bijvoorbeeld net bijscholing gehad hierover. Hij vond het erg leuk dit in de praktijk te brengen. Het is een thema dat steeds meer gaat spelen en wat ze dus ook steeds vaker tegen zullen komen. Hij wilde heel graag meer expertise opbouwen . Wij zijn een soort proefpersonen in dit proces en dat maakt ook dat iedereen heel erg behulpzaam is. Alleen als er iets niet werkt kost het even iets meer tijd om een oplossing te vinden. Maar dat zien wij niet als een probleem.”

Praat met mensen die al aardgasvrij wonen

“Het helpt om te praten met mensen die al aardgasvrij wonen. Wij hebben het geluk dat de buurman al een keer een warmtepomp heeft geïnstalleerd bij zijn vader. Hij was daar super enthousiast over en bij hem hebben we al wat informatie kunnen halen. Wij hebben uiteindelijk bij warmteservice (een expert op het gebied van verwarmen) aangeklopt. We zijn met hen, Nefit (leverancier van warmtepompen) en een installateur rond de tafel gaan zitten. We hebben toen onze vragen bij hen neergelegd. Toen merkte je ook nog dat er een gebrek aan kennis en ervaring was. Maar samen zijn we er wel uitgekomen. Je moet wel gemotiveerd zijn om het te doen, want de weg naar een aardgasvrij huis is nog niet makkelijk.”

We vertellen er graag over

“Als we vertellen wat we gedaan hebben vindt iedereen dat heel mooi! We vertellen er ook graag over. Als mensen er meer over willen weten of willen zien hoe het werkt, staat onze deur altijd open.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl