Aardgasvrij in Noord. Op inductie koken is gewoon een kwestie van de knop omzetten

Lard besloot in 2018 samen met zijn vrouw en kinderen het hart van Amsterdam te verruilen voor de rust en ruimte in Noord. Inmiddels wonen zij na een korte verbouwing alweer ruim 2 jaar aardgasvrij. De verbouwing was hét moment suprême om aardgasvrij te worden.

Waarom aardgasvrij wonen

‘We kochten dit huis in een beroerde staat, het ging dus echt om een ‘opknaphuis’. Dat gaf ons de ruimte om alles te heroverwegen - van isolatie tot het indelen van de ruimtes – en ook of wij wel of niet aardgas zouden willen blijven gebruiken. We voelden een enorme drang om van het aardgas af te gaan, omdat het gewoon een lekker idee is. Als je toch al veel geld investeert in een nieuw huis, doe het dan in een keer gelijk goed. Het biedt ons ook een positief vooruitzicht als we dit huis ooit weer willen verkopen’.

Gekozen aardgasvrije alternatief

‘We hebben een paar partijen gebeld om ons te laten adviseren. Het kost zeker wel wat tijd om je in alle mogelijkheden te verdiepen. Per situatie moet je bekijken welk alternatief het meest geschikt is. Kies je bijvoorbeeld voor een lucht-water warmtepomp, een warmtepomp met aardwarmte of helemaal geen warmtepomp? Een warmtepomp met aardwarmte was voor ons niet realistisch, omdat dat een te grote investering zou zijn. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een lucht-water warmtepomp, ons huis goed geïsoleerd en koken sinds de verhuizing op inductie’.

Koken op inductie anders dan op gas?

‘Ik ben een fervent thuiskok en was direct fan van inductie. Met een goede inductieplaat en de juiste pannen kan je fantastisch koken. Ik kan mij voorstellen dat mensen uit gewenning het liefst op gas blijven koken. Toch geloof ik dat dat vooral in je hoofd zit en het niet zozeer ligt aan de techniek. Je moet zelf de knop omzetten’.

Woning in de winter verwarmen

‘Nee, het is niet lastig om ons huis in de winter goed te verwarmen. Ons huis is uit 1924, het is dus geen nieuwbouw en het heeft geen driedubbel glas. Maar tijdens de verbouwing is het erg goed geïsoleerd. Door middel van een warmtewisselaar en een 300 liter watervat kunnen wij warmte uit de buitenlucht opslaan en daarmee onze vloeren verwarmen, douchen en warm water gebruiken. We hebben een fijn behaaglijk huis met een constante temperatuur. Ik kijk nooit meer op de thermostaat. Verwarmen met een warmtepomp werkt voor ons dus goed’.

Ervaring aardgasvrij wonen

‘Ik vind aardgasvrij heel fijn wonen. De energie die we afnemen is ook nog eens 100 procent windenergie, afkomstig uit de haven van Amsterdam. En daarmee heb ik voor mezelf een helder beeld waar mijn energie vandaan komt’.

Tips voor andere Amsterdammers

‘Er is veel informatie beschikbaar, in het begin lijkt dit een oerwoud waar je doorheen moet. Als je er serieus induikt valt het best wel mee, maar dat geldt natuurlijk voor veel aspecten van een verbouwing. In dat opzicht vond ik het niet extreem moeilijk. Stel dat we niet voor aardgasvrij waren gegaan dan hadden wij ons ook moeten verdiepen in de juiste cv-ketel en installatie. Als je de kans krijgt om aardgasvrij te wonen zou ik dat zeker aangrijpen’.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl