Aardgasvrij wonen was geen ambitie van Marcel en Arjan

Marcel en Arjan waren op zoek naar een huis met uitzicht en ruimte. Twee jaar geleden vonden ze hun droomhuis: een jaren 70 woning in het verre noorden van Amsterdam. Al bij de koop werd hen duidelijk dat er flink gemoderniseerd moest worden, waaronder ook het vervangen van de CV-ketel. Ze kozen voor een lucht-water warmtepomp en werden daarmee aardgasvrij.

Ervaring aardgasvrij delen

Marcel en Arjan vertellen waarom ze hun ervaring willen delen: “Voorafgaand en tijdens ons traject om ons huis aardgasvrij te maken hadden wij behoefte aan ervaringsverhalen van anderen. Verhalen die ons konden helpen om de vaak toch wel technische materie begrijpelijk te maken maar vooral ook om te horen en zien bij anderen hoe een bepaalde constructie werkt. Er is veel op het internet te lezen en er zijn genoeg bedrijven die hun advies en expertise aanbieden maar dat voelt minder tastbaar dan de verhalen van mensen die het proces zelf hebben doorlopen. We hopen hiermee ook duidelijk te maken aan anderen dat als je het wilt, je het ook echt kan doen.”

Voorbereiden op de toekomst

“Onze intentie was niet om koste wat kost aardgasvrij of volledig energieneutraal te wonen. Het kwam op ons pad toen we dit huis kochten. We wilden het huis aanpassen aan de normen van deze tijd. Om ons voor te bereiden op de toekomst leek het ons verstandig om de oude CV-ketel gelijk te vervangen door een duurzaam alternatief. Het hielp in die beslissing uiteraard wel mee dat we in ons leven al veel duurzame afwegingen maken. Zo hebben we geen auto maar twee elektrische fietsen en was het een bewuste keus van ons om buiten de stad en meer in het groen te gaan wonen. Onze tuin wordt een weelderige plek vol bloemen en planten met ruimte insecten, vlinders en vogels.”

Duurzame aanpassingen aan het huis

“We hebben zonnepanelen en een lucht-water warmtepomp geplaatst. De zonnepanelen liggen op een sedumdak. De lucht-water warmtepomp staat naast de oprit en verwarmt het water dat gebruikt wordt voor de vloerverwarming op de benedenverdieping en wandverwarming op de bovenverdieping. Om het huis comfortabel en efficiënt te kunnen verwarmen was het noodzakelijk om het volledige huis van buitenaf in te pakken met PIR-isolatieplaten. Dat was een zeer ingrijpende en kostbare aanpassing. Momenteel zijn we nog bezig met de afwerking en wonen we in een studio in het achterhuis. We hebben daarom nog niet kunnen testen of we volledig Nul-Op-De-Meter zijn. Zoals het er nu naar uitziet is dat haalbaar.”

Lucht-water warmtepomp

“Na wat onderzoek op het internet leek alles heel ingewikkeld te zijn. We lazen en hoorden veel negatieve verhalen over warmtepompen en dachten bij onszelf waar beginnen we aan? Iedereen had er een mening over maar wist er eigenlijk maar weinig van af. We hadden in eerste instantie oren naar een bodemwarmtepomp maar alleen het vooronderzoek en de boringen bleken al extreem duur te zijn. Een warmtepomp specialist die we via de buren leerde kennen heeft toen een rondje door ons huis gedaan en vertelde ons dat ons huis zich ook prima leende voor een lucht-water warmtepomp, mits we goed zouden isoleren."

Subsidies

"We zijn bij iemand anders gaan kijken en luisteren naar hun warmtepomp. We wilden het in het echt zien en horen. Dat stelde ons enorm gerust. Die ervaring en de subsidieregeling Amsterdam Aardgasvrij/Nul op de Meter van de gemeente en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijksoverheid gaf de doorslag om voor een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen te gaan. Toen hebben we doorgepakt. Een huis met potdichte isolatie dient goed geventileerd te worden. Wij dachten dat we wel gewoon een raam open konden zetten. Inmiddels hebben we een warmte terugwin systeem (WTW) geplaatst die warmte uit de afgevoerde ventilatielucht terugwint en gebruikt om de verse aangevoerde lucht te verwarmen.”

Je bent gek als je het niet zou doen

“Zonder subsidie is aardgasvrij worden erg kostbaar. Vrienden van ons die vlakbij maar net buiten de gemeente Amsterdam wonen krijgen geen gemeentelijke subsidie en dan is het een grote investering. Als je het dan toch doet dan doe je het echt vanuit een overtuiging. Bij ons waren heel veel kosten weg te strepen tegen de subsidie die we hebben ontvangen. Je bent gek als je het dan niet zou doen.

Ervaring warmtepomp positief

“De warmtepomp bevalt uitstekend. De temperatuur in de ruimtes is comfortabel, ook toen het buiten ijskoud was. We hebben de buitenunit op een afstand van 10 meter voor ons huis staan. Qua geluid merken wij en de buren vrijwel niks. In de zomer slaat de buitenunit van de pomp een half uur per dag aan en klinkt het als een airco. Dan is deze alleen nodig voor het verwarmen van water en niet voor de verwarming. In de winter slaat het apparaat wel vaker aan en is ie harder aan het werk, maar dan zitten we meer binnen en horen we het niet. Wat betreft de kosten valt het ons heel erg mee, we zijn niet veel meer kwijt dan met een CV-ketel.”

Eigenschappen om aardgasvrij te worden

“Je moet eigenwijs zijn en een doel voor ogen hebben. We merkten dat de bouwwereld vrij conservatief was en niet heel erg open stond voor innovatie. Dat betekent dat we dus zelf veel tijd moesten besteden aan onderzoek en het bewaken van het proces. Adviesbureaus kosten veel geld en waarschijnlijk krijg je dan een technisch rapport met hoe het moet, maar dan mag je het alsnog zelf gaan organiseren. Dus als je het qua kosten binnen de perken wilt houden dan moet je veel zelf doen.”

Inspiratiebron voor de omgeving

“Sommige vrienden en familie hebben ons afgeraden om over te stappen op een warmtepomp. Ze voorzagen problemen zoals een hoog elektriciteitsverbruik en het harde geluid dat een warmtepomp zou produceren. Daarbij zou waterstof helemaal het ding worden in de toekomst dus waarom nu investeren in iets wat er misschien over een tijd weer uit moet? Maar als we daar met z’n allen op gaan wachten dan gebeurt er niks. Dan vinden wij het prima om koplopers te zijn. Nu vinden we het leuk om te zien dat we buren, familie en vrienden hebben geïnspireerd in het maken van duurzame keuzes, zoals de aanschaf van zonnepanelen, het nemen van een compostbak, het recyclen van bouw- en sloopmateriaal, en het niet nemen van een auto, maar een elektrische fiets.”

Heb je ook interesse in aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl