Aardgasvrije benedenwoning in apartementencomplex gemengde VvE
Coco en Adnan zijn sinds begin oktober 2018 aardgasvrij. 2 jaar geleden spraken we hen in een benedenwoning waar de gaspitten er nog uit gezaagd moesten worden. Ze kozen voor een warmtepomp, zonneboiler, inductiekookplaat en zonnepanelen.
Is het hun gelukt om met deze oplossingen de eerste Nul-Op-de-Meter benedenwoning te worden? En zijn ze nog steeds tevreden? Lees het hier.
Bijna 2 jaar aardgasvrij. Bevalt het?
‘We zijn super tevreden. We willen zo duurzaam mogelijk leven en zijn daarom naast aardgasvrij ook vegan. Het is een fijn idee dat er niet continu iets brandt zoals bij een cv-ketel het geval is. En het voelt veiliger omdat er geen risico is op koolmonoxidevergiftiging. Er gaat een discussie te ronde dat warmtepompen niet effectief zijn, maar voor ons voelt dat als misinformatie. Een warmtepomp is echt een mooi stukje techniek. Voor deze eengezinswoning van 100m2 betaalden we in de oude situatie ongeveer € 100,- per maand aan water, gas en elektra. Dat bedrag is door alle aanpassingen gehalveerd. Toch beseffen we wel dat wat voor ons goed werkt niet per se voor iedereen goed hoeft te werken’.
Eerste Nul-Op-de-Meter benedenwoning gelukt?
‘Het is ons helaas nog niet gelukt om Nul-Op-de-meter benedenwoning te worden. We hebben een warmtepomp, zonneboiler, koken op inductie en hebben op onze uitbouw 5 zonnepanelen. Het is ons nog niet gelukt om zonnepanelen op het gedeelde dak te laten plaatsen. We zijn daar nu al 3 jaar mee bezig. Het is een lastig proces omdat het gaat over een appartementencomplex dat bestaat uit zowel kopers als huurders (30/30). Bijna alle kopers willen graag zonnepanelen, maar de woningbouwcorporatie en enkele andere kopers hebben hun toestemming nog niet gegeven.
In principe wil iedereen wel duurzaam zijn, maar in de praktijk komt er maar weinig van terecht. Voor huurders biedt het nu nog geen profijt, dat is erg zonde. We zijn daarom bezig met een laatste voorstel waarbij we een ESCo als mogelijke optie zien. Dit is een bedrijf dat de investering doet, in dit geval in zonnepanelen, en deze vervolgens installeert en onderhoudt. Huurders kunnen een leasecontract afsluiten bij dit bedrijf. Zo hoeven zij niet direct een grote investering te doen, en hebben tegelijkertijd een lagere energierekening. Volgens ons moeten dan alle bezwaren wel weerlegd zijn. Het lijkt er voorzichtig op dat deze route gaat werken. Als de woningbouwcorporatie dit niet accepteert, dan is de wil er gewoon niet’.
Dingen anders zouden hebben gedaan
‘Ja en nee. Het was een leuk en interessant project. We hebben de zonneboiler grotendeels zelf aangesloten en de warmtepomp samen met de installateur. Er is nog wel weinig kennis. Een cv-installateur heeft kennis van cv-ketels en nog niet van warmtepompen. Daarom zouden wij adviseren op zoek te gaan naar een installateur die al ervaring heeft met warmtepompen. Wij hebben de warmtepomp in het buitenland besteld, omdat die daar veel goedkoper zijn. Je moet ook maar net een installateur vinden die daarin meegaat.
De warmtepomp is voor ons een succes, maar we hebben wel spijt dat we destijds (in 2015) HR++ glas hebben genomen in plaats van driedubbel glas. Het verbaast ons dat driedubbel glas nog niet de standaard is. Isolatie heeft zoveel impact op het wooncomfort en de energierekening. Ons HR++ glas is nu best een grote isolatielek en we wonen dicht bij Schiphol. HR+++ glas is veel geluidwerender’.
Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?
Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.