Aardgasvrije in Noord. De volgende stap; een energieneutrale woning

Hoe optimaliseer je je huis om het zo energiezuinig mogelijk te maken? Hoeveel kun je besparen met een warmtepomp? Dat waren vragen waar Jelte uit Amsterdam-Noord zich mee bezig hield. Voor hem was aardgasvrij de volgende stap bij het efficiënt inrichten van zijn nieuwbouwwoning.

Aardgasvrij omdat…

‘Ik was eigenlijk altijd al bezig met duurzaamheid door te kijken hoe ik het huis zo energiezuinig kon inrichten. Ik maakte al gebruik van een douche-warmteterugwinsysteem, zonnepanelen en efficiënt stoken. Van het aardgas af gaan was voor mij de volgende stap. We hebben nu een lucht-warmtepomp (all-in-one) en een inductiekookplaat en zijn daarmee helemaal van het gas af’.

Interesse voor duurzaamheid

‘Mijn interesse voor duurzaamheid komt voort uit de impact van je footprint; je eigen voetafdruk op het milieu. Het is geven en nemen in het leven en om balans te houden wil je bewustzijn creëren over wat je van de wereld neemt en terug kan doen. Daarnaast vind ik het erg leuk om efficiëntie na te streven. Dat zie ik bijna als een sport. Als ik op dit moment 2500 kilowattuur (kWh) stroom verbruik; kijk ik morgen hoe ik dat verbruik kan verminderen tot bijvoorbeeld 2000 kilowattuur (kWh). In mijn werk probeer ik ook alles zo efficiënt mogelijk te doen’.

De aanpak

‘Ik heb het allemaal zelf uitgezocht. Je hebt op internet diverse fora waarop duurzaam bewuste mensen actief zijn die je kunnen helpen. Het kost wel veel tijd om uit te zoeken wat het beste alternatief is voor je cv-ketel en je moet met veel dingen rekening houden. Dit huis is een nieuwbouwhuis dat nog is afgeleverd met een cv-ketel. Alles is dan van beton, wat het lastig maakt om nieuwe leidingen te leggen. Ik ben zelf redelijk handig, waardoor ik dus ook veel zelf heb kunnen doen. Ik heb onze zonnepanelen zelf aangelegd en de warmtepomp heb ik uit Spanje besteld, omdat die daar €2.000,- goedkoper was. Zo heb ik enorm veel kosten bespaard. De warmtepomp heb ik wel samen met een installateur geïnstalleerd, omdat daar een koude vloeistof in is verwerkt. Daar moet je gecertificeerd voor zijn om mee te kunnen werken’.

Investering waard

‘Door al onze aanpassingen zijn we in eerste instantie een nul-op-de-meterwoning geworden. We wekten meer stroom op dan dat we verbruikten. Maar sinds ik elektrisch rijd is dat veranderd. Dat neemt zoveel stroom, dat je niet meer nul-op-de-meter uitkomt. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 2 tot 3 keer je totale jaarverbruik. Daarentegen heb ik geen brandstofkosten meer. Aardgasvrij wonen is natuurlijk wel een investering voor jezelf. Je moet er rekening mee houden dat je van tevoren veel moet voorschieten. Het is dus niet voor iedereen bereikbaar, zelfs niet na subsidie. In totaal bedroegen onze kosten ongeveer € 13.000,- waarvan wij € 8500,- subsidie hebben ontvangen. Maar mensen moeten zich niet vergissen in dit bedrag, want als ik zelf niet zoveel had gedaan kwam het totale bedrag ongeveer uit op € 20.000,-‘.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl