Aardgasvrije woning in Amsterdam Oost

In 2017 las Jolet Plomp in het Parool een artikel over een man die van het aardgas af was gegaan en helemaal over was op elektriciteit. Dat is het, dacht ze! En sinds juli 2018 is ook Jolet Plomp van het aardgas af.

Waarom aardgasvrij

"Een hele tijd werd er gedacht dat het juist heel goed was om alles met gas te doen, dus werd er zoveel mogelijk gas gebruikt en zo min mogelijk elektriciteit. Maar dan dringt ineens tot je door dat dit helemaal niet het geval is door de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van aardgas. Dat is een rare omschakeling geweest. En toen dacht ik ja, ik gebruik zelf ook gas. Kan dat anders?"

"In het Parool las ik een artikel over een man die helemaal over was gegaan op elektriciteit. Dat was de eerste keer dat ik daarover las en toen ben ik meer informatie gaan opzoeken. Zo ben ik bij Thuisbaas terecht gekomen. Er is toen iemand van Thuisbaas langsgekomen en samen hebben we alles besproken. Ik kookte al wel op inductie, maar gebruikte verder gas voor het verwarmen van mijn huis en water. Hiervoor heb ik nu infraroodpanelen en doorstroomverwarmers."

Bewustzijn voor het milieu

"Ik vind het bewustzijn voor het milieu vanzelfsprekend en dat maakt het moeilijk om te zeggen waar het vandaan komt. Ik kom uit 1948 en toen in 1972 de club van Rome het rapport “De grenzen aan de groei” uitbracht begon ik, en meer mensen van mijn generatie, er al bewuster van te worden dat dingen op kunnen raken. (In dit rapport werd een verband gelegd tussen economische groei en de gevolgen hiervan voor het milieu). Ik heb niet het gevoel dat mensen belangrijker zijn dan de aarde of dieren. Mijn beeld is dat wij mensen maar een piepklein onderdeel zijn van een gigantisch natuurlijk systeem. Dat maakt het een beetje belachelijk dat wij, als zo’n klein onderdeel, de rest aan het vernietigen zijn. Ik vind het persoonlijk heel erg prettig om te weten dat ik hier niet aan mee doe."

"En toen kwam ook nog het gedoe met de aardbevingen in Groningen bij. Dat vond ik een extra argument om van het aardgas af te gaan. Zo durf ik de Groningers nog onder ogen te komen. En ik heb ook het idee dat het voor de internationale verhoudingen wel heel erg prettig is als we niet afhankelijk zijn van aardgas uit Rusland of olie uit de Arabische staten."

Infraroodpaneel op plafond in aardgasvrije woning Jolet Plomp

Bevindingen

"Het bevalt goed. Vanaf het begin is alles heel makkelijk gegaan en is er hele goede communicatie geweest met zowel de gemeente als Thuisbaas. Ik besloot dus om het te doen, zonder dat ik ooit had gevoeld hoe de warmte van de infraroodpanelen aanvoelde. Wel een beetje spannend, maar ik vond dat geen probleem. Ik had er wel vertrouwen in en het werkt ook heel goed. Het was wel even spannend hoe het zou werken als het écht koud zou zijn in de winter. Gelukkig werkte het echt prima! Ik heb geen last van kou in huis gehad. In juli ben ik een jaar Aardgasvrij en dan kan ik ook kijken naar de verschillen in de kosten met andere jaren."

Tips voor Amsterdammers die ook Aardgasvrij willen worden

"Het eerste wat je moet doen is isoleren. Als je huis goed geïsoleerd is en je zelf verder niks meer kunt doen, dan raad ik iedereen aan om voor Aardgasvrij te gaan. Het was helemaal geen grote operatie. In 2 dagen was het al gedaan. Ik vond het echt een heel feestelijk moment dat de gasmeter werd afgekoppeld en verdween. Ik raad het iedereen aan om het te doen!"

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl