Aardgasvrije woonboot met multifunctionele airconditioning

Mevrouw Vlam is eind november 2017 begonnen met het aardgasvrij maken van haar woonboot en in februari zijn de laatste puntjes op de i gezet. “Ik vind aardgasvrij een goeie zaak en toen mijn CV-ketel moest worden vervangen dacht ik: dit is het moment!”, aldus Vlam.

Vlam heeft aan veel projecten meegewerkt die zich bezighouden met verduurzaming van de bewoonde omgeving. Hierdoor wist zij al het een en ander over aardgasvrij wonen en was zij zich bewust van de noodzaak. Dankzij haar voormalige baan heeft ze een groot netwerk opgebouwd. Deze kon ze inzetten om haar te laten adviseren in de alternatieven voor aardgasvrij. Uiteraard heeft ze zelf ook research gedaan: van achter de computer tot bezoekjes bij verschillende leveranciers van warmtepompen.

Airconditioning en verwarming

Met een goed geïsoleerde woonboot begon het traject met het aanleggen van een nieuwe meterkast. Haar hele woning moest draaien op elektriciteit dus de meterkast moest worden uitgebreid. Vlam was opzoek naar een systeem dat haar woonboot kon verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Een multifunctionele airconditioning die wordt aangedreven door een warmtepomp was daarom voor Vlam de beste oplossing. “Het is best warm bij mij op de woonboot in de zomer en nu heb ik twee vliegen in één klap!’’ Maar die warmtepompen maken weleens lawaai en dat zorgde ervoor dat haar zoektocht wat langer werd. ‘‘Ik wilde een warmtepomp die fluisterstil is, niet alleen voor onszelf maar ook voor de buren.”

Nu moet ik nog een alternatief uitkiezen voor het verwarmen van ons water en iets om op te koken, dacht ze. Ze koos voor een elektrische boiler en een inductiekookplaat. ‘‘Koken op inductie is bijna hetzelfde als koken op gas. De plaat warmt supersnel op en koelt ook snel weer af. Hierdoor gaat er bijna geen warmte verloren.’’

Adviseur in eigen kring

Nu de woonboot van Vlam aardgasvrij is weet ze aardig wat van het onderwerp af. Ze deelt haar kennis graag en stimuleert haar omgeving om ook van het aardgas af te gaan. Vlam is zo blij met het eindresultaat dat ze nog een stapje verder wil, namelijk een groen dak. “De klus naar aardgasvrij viel erg mee en duurde al met al enkele maanden. Ik heb een hart voor duurzaamheid, ben met pensioen en had de tijd om ook dingen zelf te doen. Ook de kosten vielen mij uiteindelijk mee en ik ben nu trots op het resultaat”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl