Aardgasvrije woonboot | Van 280 euro per maand naar 0-op-de-meter

Zo’n 3 jaar geleden begon Rikkert uit te rekenen hoeveel hij kon besparen op energie. De eerste stap was een warmtepomp. Inmiddels, met 32 zonnepanelen erbij, wordt er genoeg energie opgewekt om alle voorzieningen in het huis te laten draaien.

De keuze om van het aardgas af te gaan

“Mijn energierekening was enorm hoog. Mijn stroomrekening was 5000 kilowattuur en 3000 kuub gas. Dat is echt bizar, want dat is 280 euro per maand. Daar wilde ik wat aan doen en ik wist dat er een subsidie was.”

De aanpak om de woonboot aardgasvrij te maken

“Ik ben 3 jaar geleden begonnen met rekenen. Omdat we op een woonboot wonen moet je denken aan verschillende dingen zoals: hoeveel dieper komt de boot te liggen met zonnepanelen? Dat heb ik geprobeerd uit te rekenen, maar dat was vrij lastig. Daarom heb ik daar hulp voor ingeroepen."

"We hebben verschillende experts op het gebied van warmtepompen laten langskomen. We hebben een plat dak, dus het is hier in de zomer erg warm. Daarom wilde ik een water-warmtepomp. Hiermee kan je de woning ook goed koelen. Uiteindelijk heb ik een bedrijf gevonden die dit kon installeren. We verwarmen ons huis met 2 convectoren. Een convector blaast lucht langs koude of warme leidingen de ruimte in. Deze lucht voelt veel natuurlijker en fijner dan een radiator."

Zonnepanelen op het dak

"Een warmtepomp verdubbelt je stroomrekening en deze moest omlaag. We hebben eerst de ketel ertussen laten zitten, zodat ik over kon schakelen op gas als de warmtepomp het niet deed. Daarna zijn we gaan kijken naar zonnepanelen. We hebben eerst ons dak van zwarte naar witte bedekking laten omzetten. Wit weerkaatst zonlicht, zo blijft het huis in de zomer koeler. Uiteindelijk hebben we de zonnepanelen op het dak moeten vastschroeven, zodat de wind er niet onderdoor kan.”

De ervaring met een warmtepomp

“Wij hebben niet veel problemen gehad met de warmtepomp, maar we hebben het onze eerste aardgasvrije winter wel een paar keer koud gehad. Alles was uitgevallen en ik kon niemand te pakken krijgen. Ik heb kleine kinderen en dan maak je je wel even zorgen. Hebben we genoeg dekens? Moeten we elektrische kachels kopen als back-up? Er zijn in het begin wel dingen verkeerd gegaan, maar mijn warmtepomp werkt nu goed. Vorige winter deed alles het prima.”

Het grootste verschil

“Je huiswaarde stijgt. Omdat je geen energiekosten meer hoeft te betalen verdien je het langzamerhand weer terug. Het is heel fijn dat we in de zomer ons huis kunnen koelen. En we hebben leuke mensen ontmoet doordat ze een dergelijk project interessant vinden en er vragen over stellen. Ik ben wel iets minder zeker van mijn warmte. Ik heb jaren in een huis gewoond met een gasgestookte ketel en dat is een technologie die hartstikke goed is ontwikkeld.”

De volgende stap

“Dit dak is niet geïsoleerd. En dat is bizar, want regel 1 bij een warmtepomp is: laat je dak isoleren, laat alles isoleren überhaupt. Vanwege bouwvoorschriften mocht dat toen niet. Nu mag dat wel, omdat isolatiemateriaal tegenwoordig brandwerend is. Omdat de woning niet goed geïsoleerd is komt alle warmte in de zomer naar binnen en verliezen we warmte in de winter. Daarom verbruik ik nu eigenlijk te veel voor de warmte- en elektriciteitsvoorziening. En ik wil in 2023 een accu kopen om de energie die ik opwek op te slaan.”

Tip voor Amsterdammers

“Laat je niet leiden door allerlei berichten in de media, maar ga zelf rekenen. Reken eens uit hoeveel je uitgeeft aan gas en stroom en kijk hoeveel je kan besparen. Dat zijn wel moeilijke berekeningen met veel variabelen. Vraag daar gewoon hulp bij als je er niet uitkomt. Als je het nu doet ben je nog een voorloper. Er is nu nog een kans op subsidies. En zorg niet alleen voor je eigen voorziening, maar ga met een goed voorstel naar je buurman toe. Als je het samen aanpakt kan het voordeliger zijn.”

De totale investering en subsidies

“Het zijn 2 projecten geweest. De totale investering voor de warmtepomp was 15.000 euro, waarvan 2.500 is gesubsidieerd. Het 0-op-de-meter project was in totaal 12.000 euro waarvan 8.000 gesubsidieerd werd. Ik wek nu ongeveer 6 keer zoveel op als wat een normaal huishouden per jaar verbruikt. De terugverdientijd is 7 jaar.”

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl