Aeckerstijn verbruikt een stuk minder energie dankzij nieuwe voorgevel

Het flatgebouw aan de Baden Powellweg was al aardig op leeftijd (1965) en verbruikte veel energie. De gevel bestond grotendeels uit slecht geïsoleerde panelen en enkel glas. De VVE is al jarenlang bezig om energiebesparende maatregelen toe te passen.

Eisen van de welstandscommissie

De achtergevel, met daaraan 120 woningen, was een paar jaar geleden al vervangen. Nu was de noordzijde aan de beurt, met daaraan 71 woningen. De nieuwe gevels zijn goed geïsoleerd en hebben HR-glas. Helaas kwam de VvE niet in aanmerking voor een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), omdat het te vervangen geveloppervlak net niet groot genoeg was. Ook stelde de welstandscommissie extra eisen aan het uiterlijk van de gevel, waardoor de ventilatieroosters en de klapraampjes verplaatst moesten worden. Hierdoor werd het project 10% duurder dan van tevoren was ingeschat. Toch heeft de VvE doorgezet. Het was een grote investering, maar de bewoners krijgen er veel comfort en energiebesparing voor terug.

HR-ketels

De VvE heeft ook onderzocht of het mogelijk is om zonnepanelen op het dak te plaatsen, en of het gebouw aardgasvrij kan worden. Beide bleek niet haalbaar. De VvE heeft de oude gasgestookte ketels vervangen door HR-ketels, en de toevoer voor warm tapwater gescheiden van de verwarming. De temperatuur van de verwarming is verlaagd van 90 naar 65 graden. Hierdoor is het gasgebruik gedaald met ongeveer 200.000 kuub. De flat krijgt ook nog led-verlichting in alle gezamenlijke ruimtes.

Gevels flatgebouw Aeckerstijn aan de Baden Powellweg

Wil jij ook verduurzamen met jouw VvE?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer