Amsterdammer van het aardgas af!

Anrik Engelhard uit Amsterdam-Noord besloot anderhalf jaar geleden dat het tijd was om zijn huis van het aardgas los te koppelen. Liander knipte de gasleiding door en verwijderde de gasaansluiting in de meterkast.

"Ja, dit is echt wel een mijlpaal! Ik vond het belangrijk, omdat de technische mogelijkheden er nu zijn en ik wilde af van het gevoel van verspillen. Het verspillen van fossiele brandstof. Nu is het wel zo, dat ik meer stroom ga inzetten en als die nog niet duurzaam is opgewekt, is de winst uiteindelijk maar half. Daarom heb ik ook energie van windmolens en zonnepanelen in mijn huis. En ik ben nu bezig met een Zoncoöperatie via Zoncoalitie in de buurt voor de extra stroom die mijn vrouw en ik nodig hebben."

Aardgasvrij verwarmen met een warmtepomp

"In januari dit jaar is onze warmtepomp geïnstalleerd. Daarvoor hebben ze tot 116 meter diep een leidingensysteem de grond in gebracht. Daarvoor moest mijn tuin open en die is toevallig gisteren weer dichtgetegeld. Ook de keukenvloer moest open voor de nieuwe vloerverwarming. Ik heb gekozen voor convectoren in de woonkamer en ik heb de ramen HR++ laten maken. Het is nu allemaal eindelijk weer netjes in huis."

Advies inwinnen

"Voordat ik begon heb ik me heel goed verdiept in verschillende websites en ben ik naar een energieontbijt van www.02025.nl geweest. Daar hebben ze een energieadviseur die mij enorm goed op weg heeft geholpen. Verder is een van mijn buren aardgasvrij en dat is ontzettend handig als je zelf aardgasvrij aan het worden bent."

Subsidie gemeente versus kosten

"Ik heb 18 jaar geleden het huis al gedeeltelijk geïsoleerd. Daarvoor heb ik destijds nog subsidie in guldens gekregen. En nu ontvang ik 15% van alle kosten die ik dit jaar heb gemaakt terug. Ik ben daar heel tevreden mee. Het was een erfenis die mogelijk maakte dat we deze investering konden doen. Naast dat het goed is voor het klimaat, denk ik dat het op termijn ook goed zal zijn voor mijn portemonnee. Via mijn energierekening en de waarde van mijn huis."

Behoefte om goed te doen voor het klimaat

"Het is allemaal begonnen in 2006. Toen zijn we met de buurt het burgerinitiatief Windenergie voor Noord gestart. Daarnaast hebben we een stichting opgericht om klimaatbewustzijn onder de lokale bevolking te vergroten. Die stichting heette Mijn CO2 Spoor. We organiseerden buurtbijeenkomsten, vertoonden films over klimaatverandering en maakten ook bijvoorbeeld infraroodfoto’s van huizen, die goed laten zien waar woningen warmte ‘lekken’.

Ik denk dat mijn inzet voor een beter milieu komt door mijn werk als tropenarts. Ik was erg onder de indruk daar van de milieuproblemen. En energie daar is ook problematisch. Bij ons zit dat mooi verstopt in kabels en leidingen, daar ligt dat gewoon open. Vaak zijn dat deplorabele toestanden met ook gevolgen voor de volksgezondheid. Dat raakte mij als arts en als mens."

Slimme technische combinatie van iets ouds en iets nieuws in huis

"Ik besloot om in 2006 een paar zonnepanelen op mijn dak te leggen. Zodat mensen die langs ons huis kwamen eens konden zien hoe dat eruit zag. Dat was toen nog niet zo bekend, hè? Ik heb toen ook een zonneboiler aangeschaft voor wat extra warm water. Die heb ik nog steeds en die wordt nog steeds verwarmd met zonne-energie. Als dat water niet warm genoeg is voor huiselijk gebruik, dan wordt dat regelrecht de grond in gestuurd via het buizensysteem van de warmtepomp. Die haalt dus warmte uit de grond, maar daardoor wordt de grond rondom de pomp soms erg koud. Door lauw water terug te sturen in het systeem blijft de grond op diepte ook warmer en dat maakt de warmtepomp rendabeler."

Tip aan Amsterdammers die ook een aardgasvrij huis willen

"Ik denk dat het goed is als zij bijvoorbeeld eens kijken op de website Duurzamehuizenroute.nl en dan via die website in gesprek gaan met de bewoner van zo’n huis. Je kunt deze huizen ook bezoeken. Er staan heel diverse woningen en ook woonboten op. Zodat je voor je eigen situatie informatie kunt vragen aan een ervaringsdeskundige. Dat zou ik iedereen willen adviseren, want ik heb zelf heel veel gehad aan mijn aardgasvrije buurman!"

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl