Amsterdamse hotels bundelen krachten

Sinds 2018 bundelt een groep duurzame hotels in en rond Amsterdam de krachten. De verscheidenheid in de groep is groot, maar ze herkennen elkaar in de drive om nieuwe stappen te zetten in verduurzaming. "Want het is tijd voor verandering!", aldus Francis Windt van het Mercure Hotel Amsterdam City.

De krachten bundelen

Francis vertelt: “Sinds 2018 zijn wij aangesloten bij de Koplopergroep circulaire hotels. Deze groep heeft een belangrijke meerwaarde bij het zoeken naar circulaire oplossingen. De discussies met collega-hotels doen je nadenken over onderwerpen en oplossingen waar je anders misschien niet bij stil had gestaan. Zo komen we ook in aanraking met nieuwe producten en leveranciers die we anders misschien niet hadden ontmoet.”

Uitnodiging van de gemeente

“Op uitnodiging van de gemeente kwamen we met een groep hotels uit Amsterdam bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. De verscheidenheid in de groep is groot, maar we herkennen elkaar in de drive om nieuwe stappen te zetten. Want het is tijd voor verandering! Inmiddels zijn we gegroeid naar 22 hotels.”

Delen is vermenigvuldigen

“Grondstoffen raken echt binnenkort op, dus we moeten af van produceren, consumeren en weggooien. Hotels als afnemers van tal van goederen en diensten, kunnen belangrijke aanjagers zijn van deze transitie. Zeker in Amsterdam, met meer dan 500 hotels. Daarom delen we als hoteliers kennis en ervaringen zodat we samen van een lineaire naar een circulaire economie bewegen. Dit alles onder het motto: delen is vermenigvuldigen.”

Circulaire oplossingen

“We hebben inmiddels al veel stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en besteden daarbij ook aandacht aan circulaire oplossingen. Of het nu gaat om het bedlinnen, het ontbijtbuffet of de koffiecorners bij de vergaderruimtes, op veel plaatsen zijn circulaire maatregelen doorgevoerd. Voor het bedlinnen wordt het gebruik van ongebleekt biologisch katoen onderzocht. In de koffiecorners bij de vergaderruimtes worden de koekjes aangeboden in glazen potten in plaats van in monoverpakking. En bij het ontbijtbuffet worden zoetwaren en granen aangeboden in glazen potten en wordt met bordjes gecommuniceerd over het voorkomen van voedselverspilling."

Green Team

"Het is daarbij belangrijk om collega’s het gevoel te geven dat het een gedeelde verantwoordelijkheid en gezamenlijk proces is. Hiervoor is een een Green Team ingesteld. Ons Green Team bedenkt zelf veel nieuwe ideeën, zoals de kas die we nu buiten het hotel hebben. Deze ‘runnen’ ze ook samen!”

Platic wegwerpartikelen in de ban

Recent heeft onze hotelgroep getekend voor het verwijderen van alle plastic wegwerpartikelen. Dit moet voor het einde van 2020 in al onze hotels over de hele wereld gerealiseerd zijn. Kortom plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik door hotelgasten. Denk aan rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes voor in de koffie, plastic bekers, plastic zakken, plastic waszakken, waterflesjes, plastic verpakkingen, bakjes, serviesgoed, geschenken, verpakkingen en keycards. Hiervoor introduceren we alternatieven. Hiermee wordt rekening gehouden met de levenscyclus van een product zodat het milieu zo min mogelijk belast wordt en om zo tot de beste oplossing per hotel te komen.”

Tips of advies voor andere Amsterdammers

“Drink kraanwater in plaats van gebotteld water, ons kraanwater behoort tot een van de beste van de wereld. Gebruik WC-papier van 100% gerecycled materiaal. Inmiddels bij steeds meer supermarkten verkrijgbaar. Hiermee besparen we onnodige bomenkap. En drink je graag koffie en gebruik je koffiecups? Overweeg dan eens recyclebare koffiecups.

Meer weten

Benieuwd hoe jij je bedrijf kunt verduurzamen?

Als bedrijf heb je in Amsterdam veel mogelijkheden om je pand of je bedrijfsvoering te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer ontvang je een overzicht van de mogelijkheden en hoe je dit kunt financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer