Amsterdamse olifanten eten Amsterdamse iepenbomen

Olifanten zijn dol op iepenbomen. Laat de iep nou net (over)vertegenwoordigd zijn in Amsterdam. Deze boom groeit zo snel, dat deze één jaar na het knotten weer opnieuw gesnoeid kan worden. Ideaal voor het voeden van onze Amsterdamse dieren. In april 2016 zijn er daarom 2.000 iepen geplant in het Westelijk Havengebied.

Zoals we weten: olifanten zijn groot. Die grote grijze lijven kunnen heel wat voedsel verteren. Wat eten zij eigenlijk en waar komt al dat voedsel vandaan?

Iepen oververtegenwoordigd in Amsterdam

Dieren zijn gewend op hun eten te jagen en het te verzamelen uit de natuur. Zo eten panda’s bamboe en is de iep een ander schijnbaar smakelijk goedje. In de dierenwereld staan iepen al van oudsher bekend om hun voedzaamheid. Laat de iep nou net (over)vertegenwoordigd zijn in Amsterdam. De duurzaamheidsbellen rinkelen ons tegemoet.

Circulair met een slurf

De circulaire economie is een belangrijk onderdeel van het thema duurzaamheid. In een circulaire economie worden producten en materialen eindeloos hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Ook bomen kunnen worden ‘hergebruikt’. Door de iepen te kweken, te oogsten en te gebruiken in eigen stad, dragen we weer ons steentje bij aan de circulaire economie. Extra groen kent meer voordelen, zo verbetert het ook de regenbestendigheid en de biodiversiteit in de stad.

Het voederbos

De iep groeit dermate hard, dat deze één jaar na het knotten weer opnieuw gesnoeid kan worden. Ideaal voor het voeden van onze Amsterdamse dieren. In april 2016 zijn er daarom 2.000 iepen geplant in het Westelijk Havengebied. De aanplant van de bomen is betaald vanuit de Groengelden.

Het eerder braakliggende terrein wordt sindsdien uiterst nuttig ingezet. Ruim een jaar later op 4 juli 2017 was het zover: de eerste lichting iepen werd gesnoeid en gevoerd aan de olifanten als fijne snack. Leuk weetje als afsluiter: olifanten ruiken iepen al van ver en worden zichtbaar enthousiast van slechts de geur.