Apenkooi, organisator van festival DGTL, wil de meest duurzame evenementenorganisator ter wereld worden

De verduurzaming van het festival DGTL begon toen de organisatoren erachter kwamen hoe schadelijk de vleesindustrie is voor het milieu. Ondanks angst voor negatieve reacties, werd DGTL in 2016 volledig vegetarisch. De reacties bleken vervolgens juist positief, waardoor de organisatoren zich gesterkt voelden om DGTL verder te verduurzamen.

Resource street

DGTL volgt twee sporen in hun verduurzaming: circulariteit en CO2-uitstoot. Alle grondstoffen die het festival in- en uitgaan zijn in kaart gebracht om grip te krijgen op de circulaire opgave. Dat heeft geleid tot een ‘resource street’ waar afval gescheiden en verwerkt wordt. DGTL heeft dat juist op een zichtbare plek gezet om de bezoekers hiervan bewust te maken. De foodcourt is circulair gemaakt. Samen met The Food Line Up en Instock is er een voedselaanbod gemaakt van afgekeurd voedsel en voedsel dat niet verkocht is van lokale verkopers.

Circulaire Foodcourt op festivalterrein DGTL

Waar chemische toiletten op evenementen de standaard zijn, is DGTL in 2019 overgestapt op composttoiletten. Alle uitwerpselen worden daarmee hergebruikt.

Om de CO2-uitstoot te verminderen wordt gewerkt met een slim stroomplan. Daarbij wordt het stroomverbruik zoveel mogelijk verlaagd en wordt er gebruik gemaakt van vaste stroomaansluitingen in combinatie met accu’s. Daarmee worden dieselaggregaten verleden tijd.

Reizen bezoekers en artiesten grote factor in CO2-uitstoot

Een belangrijke factor in de CO2-uitstoot van het festival, zijn de reizen van bezoekers en artiesten. DGTL moedigt haar bezoekers aan om op met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Als dat niet lukt, kunnen bezoeker hun CO2-uitstoot compenseren. Hiervoor heeft DGTL een app ontwikkeld.

Op naar de Olympische Spelen 2024

Het doel van DGTL is om in 2020 een volledig circulair festival te hebben. Daarnaast is de droom van de organisatoren om hun kennis en ervaring in te zetten bij de organisatie van de Olympische Spelen in 2024.

Luchtfoto festival DGTL op NDSM terrein

Gratis energiescan voor evenementen

Ga je een evenement organiseren? Als organisator kun je een gratis energiescan aanvragen. Hiermee kun je vaak wel 40% besparen op energiekosten.

Vraag de scan aan bij ZAP Concepts