Bedrijven in Zuidoost maken energie uit organisch afval

Amsterdam streeft ernaar om voor 2050 een circulaire stad te worden. In een circulaire stad wordt ervoor gezorgd dat alle (afval)materialen gebruikt kunnen worden als een nieuwe grondstof. Het project "Vergister in Zuidoost" is in 2016 gestart door zeven grote bedrijven in Amsterdam Zuidoost. Deze partijen zijn ABN AMRO, AMC, Delta Lloyd (nu Nationale Nederlanden) HvA/UvA, ING, Johan Cruijf ArenA, en Vattenfall. Samen zochten deze partijen naar een manier om hun bedrijfsvoering zichtbaar te verduurzamen.

Play. Eat. Transform.

Het project heeft als doel om voedselafval, dat nu als afval wordt opgehaald bij bedrijven in Amsterdam Zuidoost, in te zamelen en direct lokaal te verwerken. Hieruit is een bijzondere samenwerking ontstaan tussen deze partijen en de gemeente Amsterdam. De gemeente stelt het organisch afval van de markten in Zuidoost en van het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein beschikbaar om lokaal te verwerken. Andere partijen met organisch afval kunnen zich na de realisatie in 2021 ook aanmelden.

Hoe werkt het?

Het voedselafval wordt lokaal ingezameld met elektrisch vervoer en vergist in een ‘Waste Transformer’. De techniek om elektriciteit van voedselafval te maken zit verstopt in zeecontainers, die op grond van de gemeente tegen de Johan Cruijff ArenA geplaatst worden. In het vergistingsproces komt biogas vrij, dat direct wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Daarnaast blijven de voedingsstoffen (nutriënten) beschikbaar. De elektriciteit gaat terug de Johan Cruijff ArenA in (net zoals bij zonnepanelen). De vrijgekomen warmte wordt omgezet in kou, om de servers van een datacentrum te koelen.

De waardevolle nutriënten uit het voedselafval worden omgezet in een vloeibare, organische meststof. Dit is een uitstekende vervanging van kunstmest. Dit bijproduct kan worden gebruikt in de dichtbij gelegen volkstuinen en door bewoners in de wijk. Daarnaast ontstaat er voor dit project nieuwe banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Johan Cruijff ArenA

De vergister wordt tegen de parkeergarage onder de Johan Cruijff ArenA geplaatst, aan de kant van het spoor. Het voedselafval wordt hier naartoe gebracht en blijft hierdoor in het stadsdeel. Er worden afspraken gemaakt tussen alle betrokkenen van het project. The Waste Transformers levert de techniek en is in gesprek over het eigendom en de bedrijfsvoering, in samenwerking met Pantar, een sociaal leer- en werkbedrijf. De zeven initiatiefnemers worden de leveranciers van het voedselafval. De Johan Cruijff ArenA wordt ook afnemer van de elektriciteit uit de Waste Transformer.

Amsterdam, een circulaire stad

In 2021 wordt de Waste Transformer (vergister) gerealiseerd. Daarna is er ruimte voor nieuwe deelnemers. De initiatiefnemers zijn nog in gesprek met de gemeente over de subsidiemogelijkheden met betrekking tot de sociale doelstellingen van nieuwe banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de Johan Cruijff ArenA is dit een nieuwe stap om verder te verduurzamen als één van de meest duurzame stadions ter wereld. Voor Amsterdam draagt dit lokale en innovatieve project praktisch bij aan het doel om in 2050 een circulaire stad te zijn waar waardevolle materialen en grondstoffen worden hergebruikt en er geen afval meer wordt geproduceerd.

Ook jij kunt slim verduurzamen!

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ontdek in een paar kliks wat jij kan doen en hoe je dat financiert met de Duurzame Wegwijzer.

Start de Duurzame Wegwijzer