Bewoners Kantershof willen carports benutten voor het plaatsen van zonnepanelen

Met een postcoderoosregeling willen ze de panelen ook beschikbaar stellen aan omwonenden.

Schaduwvrij

Kantershof is een laagbouwwijk gebouwd in 1974, en ligt aan de oostelijke rand van Amsterdam Zuidoost. Er staan 600 woningen en 600 carports (overdekte parkeerplaatsen). In totaal zijn er 656 carports, verenigd in de VVE carports Kantershof. De carports zijn gegroepeerd in 30 carport-blokken, gelegen in parkeerkuilen, verdeeld over de acht ingangen van Kantershof. Alle carports zijn schaduwvrij, en elk blok is aangesloten op het elektriciteitsnet. Ideaal dus voor het installeren van zonnepanelen.

Meeprofiteren

Initiatiefnemers Rob Alberts en Martijn Jongste willen via een postcoderoosregeling 2.0 omwonenden de mogelijkheid te bieden om mee te doen. Zo kunnen ze investeren in panelen die niet op hun dak liggen, maar op de carports. Ook bewoners die geen geld hebben om te investeren in zonnepanelen kunnen meeprofiteren. Zij kunnen elektriciteit afnemen tegen een gunstige prijs, waardoor hun energierekening wat lager kan uitvallen. Dit is belangrijk omdat in Zuidoost veel mensen wonen die moeten leven van een kleine beurs. Zo gaan duurzaamheid en sociale verbetering hand in hand.

Het initiatief bevindt zich op dit moment in de ontwikkelfase (2019) en de vve staat achter het plan. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om een haalbaarheidsonderzoek te doen.

Aan de slag met zonne-energie?

De pagina zonne-energie op Amsterdam.nl helpt je op weg. Volg het handige stappenplan of doe mee met collectieve inkoopacties.

Ga naar zonne-energie op Amsterdam.nl