Bewoners Sloterhof willen Airey-flats verduurzamen

De bewonerscommissie wil samenwerken met de verhuurder om energiebesparende maatregelen te laten aanbrengen aan de monumentale panden.

Aansluiting warmtenet

De nu nog slecht geïsoleerde flats hebben enkel glas, geisers om het water op te warmen en slechte ventilatie. Momenteel worden de woningen aangesloten op het warmtenet, wat een grote duurzaamheidswinst oplevert. Voor de bewoners betekent het echter dat ze meer gaan betalen - omdat ze straks betalen voor het warmtenet, de elektriciteit én het gas - maar er geen extra comfort voor terugkrijgen. Het plaatsen van dubbelglas en betere ventilatie, en het verwijderen van geisers en gasfornuizen, kan veel winst opleveren. De woningen kunnen aardgasvrij worden en comfortabeler, terwijl de kosten voor de bewoners omlaag gaan. Alleen zijn deze maatregelen voor de verhuurder een grote investering die lastig terug te verdienen is.

Strenge eisen

Dat de Airey-flats een rijksmonument zijn maakt de opgave nog ingewikkelder omdat er strenge eisen zijn voor het uiterlijk van de gebouwen. Voor verhuurders is het moeilijk te bepalen welke aanpassingen zijn toegestaan en onder welke voorwaarden. Ook is niet altijd duidelijk wat voor steun (kennis en subsidies) er vanuit de overheid geboden kan worden. De bewoners zijn inmiddels in overleg met de verhuurder, en worden daarbij ondersteund door Stichting !WOON. De gemeente is ook gevraagd welke ondersteuning zij kan bieden bij dit project.

Foto: Edwin van Eis

Wil jij ook jouw huurhuis verduurzamen?

Als huurder heb je in Amsterdam verschillende mogelijkheden om te verduurzamen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Check de Duurzame Wegwijzer