Bewuste keuzes maken hoort erbij

Emmy van Woerden woont in de zogeheten Kleiburg Klusflat in Amsterdam Zuidoost. Toen zij de woning kocht, was deze al aangesloten op stadswarmte. Deze stadswarmte verwarmt de woning en zorgt ook voor warm water uit de kraan. De laatste stap naar een aardgasvrije woning heeft zij in 2020 gemaakt.

De zogeheten klusflat

“Ongeveer 6 jaar geleden stond dit flatgebouw op de nominatie voor sloop. Een actiegroep wilde de flat behouden en toen heeft een investeerder deze voor een symbolisch bedrag gekocht. Onder voorwaarde dat de investeerder het flatgebouw zou gaan renoveren en terug zou brengen op de woningmarkt. Toen dat gedaan was, kon ik de woning kopen. De woning was toen al aangesloten op stadswarmte. Alleen voor koken was er nog aardgas in de woning”.

Waarom helemaal van het aardgas af

“Ik wil helemaal van het aardgas af vanuit milieuoverwegingen en omdat het duurzamer is. Het is misschien nog niet volledig duurzaam. Het groener opwekken van energie is wel de toekomst. Aardgas is een bron die op raakt en je moet ergens beginnen. Ik probeer ook al duurzaam te leven, bijvoorbeeld door zo weinig mogelijk energie te verbruiken”.

De aanpak

“Ik wilde me verder informeren over hoe ik van het aardgas af kon gaan. Al snel kwam ik uit op de website van de gemeente. Ik heb me toen ingelezen en de aanvraag voor subsidie ingediend. Dat ging allemaal gemakkelijk. Vervolgens heb een afspraak gemaakt om de gasmeter te laten verwijderen. Het gasfornuis kon daardoor ook gelijk weg en ik ben op zoek gegaan naar een andere kookvoorziening. Ik heb gekozen voor inductiekookplaat. Dit is overigens niet heel goedkoop. Om op inductie te kunnen koken is er een extra groep bijgekomen in de meterkast. Naar mijn weten ben ik de eerste bewoner in dit flatgebouw die aardgasvrij is”.

Verdere duurzame maatregelen

“Energie heb ik sinds 3 jaar van Greenchoice. Ik ben bewust naar deze energiemaatschappij overgestapt. Alle nieuwe lampen in de woning zijn LED-lampen. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk de auto gebruiken en beperk ik het vliegen tot 1x per jaar. Bewuste keuzes maken hoort erbij”.

Tips voor andere Amsterdammers

“Het afsluiten van aardgas in je woning is niet zo’n grote stap. Koken op inductie is heel prettig en de plaat is eenvoudig schoon te houden. Vraag bij de gemeente na waar je subsidie voor aan kunt vragen. Er is soms meer mogelijk dan je denkt”.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl