Bijdragen aan een duurzame toekomst met aardgasvrije woning

Toen Kartica van der Zon haar huis aan de overkant van de straat casco kocht moest alles nog gedaan worden. Het was voor hen eigenlijk vanzelfsprekend om het duurzaam af te bouwen. Zeker als je de kans hebt om dat zo te doen! Kartica: “Ik denk dat we allemaal wel weten dat we iets voor het klimaat moeten doen, zodat onze achterkleinkinderen ook nog een leefbare wereld hebben.”

Genomen stappen

"We namen een hypotheek bij Triodos. Hoe groener je huis, hoe lager je rente. Met een energieadviseur keken we hoe we het huis duurzamer konden maken. We hebben de wanden geïsoleerd en extra dik isolatiemateriaal aangebracht. Verder hebben we lage temperatuur radiatoren en een warmtepomp, die staat in de tuin."

Elektrisch koken

"We koken nu weer op inductie. In 2015 woonden we in Parijs, daar hadden we ook inductie. Het was dus niet helemaal nieuw voor ons, maar het went sowieso vrij snel. Ik vind het ook wel prettig. Je maakt het zo schoon en je weet precies hoe hoog de temperatuur staat. Oh, weet je wat we boven hebben? Een 'upfall shower'! Het water dat tijdens het douchen naar beneden valt wordt weer omhoog gepompt en schoongemaakt. Zo kun je het water én de warmte ervan hergebruiken. Cool hè! Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar we kwamen het toevallig tegen tijdens de verbouwing. Ik heb een hoop geleerd tijdens deze verbouwing kan ik wel zeggen."

Opgegroeid met het thema duurzaamheid

"Ik sta er wel vaker bij stil, bijvoorbeeld bij wat ik koop en hoe we op vakantie gaan. We proberen toch wel het vliegtuig te mijden en de juiste lampen te kopen bijvoorbeeld. We hebben 3 kinderen die van alles meekrijgen op school. Dat werkt ook mee. Zij stellen veel vragen, waardoor je zelf ook weer bewuster wordt. Ik heb wel de standaard dingen meegekregen, maar ik denk dat mijn kinderen er nu wel bewuster mee opgroeien. Ze willen bijvoorbeeld papiertjes prikken om de straat schoon te houden."

Mensen in de omgeving

"Er stappen in de omgeving nog niet veel mensen van het gas af. De hele straat heeft zijn woning casco gekocht, maar ik zie verderop volgens mij maar 1 warmtepomp staan. Iedereen is wel nieuwsgierig. We krijgen veel vragen van mensen uit de buurt. Ze zijn benieuwd naar hoe het precies zit en hoe het werkt. Dat levert leuke gesprekken op!"

Wensen voor de toekomst

"Ja we hebben nog wensen voor de toekomst. We willen in de tuin een schuurtje plaatsen en daar willen we dan zonnepanelen op plaatsen. Dan kunnen we daar een groot deel van onze energie uit halen en dan komen we dichtbij energieneutraal. Het is nog toekomstmuziek, maar het zou heel leuk zijn."

Lastig dingen bij het aardgasvrij maken van woning

"Ik vond het lastig om de informatie te vinden. De informatie staat namelijk best wel verspreid. We hebben veel gehad aan de energieadviseur van de Triodos, maar hij was er alleen in het begin bij. Het liefst had ik gewoon 1 persoon aan wie ik al mijn vragen kon stellen. Welke warmtepomp heb ik nodig, waar kan ik die kopen en wie kan het installeren? Uiteindelijk hebben we via de loodgieter iemand gevonden die er meer van wist. Hij heeft ons geadviseerd, daar zijn we toen in meegegaan."

Tip voor andere Amsterdammers

"Het is allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als je iets wil bijdragen en je kunt het doen, zou ik het zeker doen. Je moet wat vragen stellen aan verschillende mensen, maar als je ermee aan de slag gaat lukt het allemaal wel! Ik hoorde om me heen ook veel mensen over het rendement, wat je investering uiteindelijk oplevert. Maar ik denk dat je niet alleen in geld moet denken. Je draagt hiermee ook iets bij aan een duurzamere wereld."

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl