Bovenwoning aan Admiralengracht is bijna van het gas af. Volgen de buren?

Het kost wat inspanning, maar aardgasvrij wonen met een lage energierekening is mogelijk.

Dat was ook de gedachte van huiseigenaar Degi. Hij woont op de Admiralengracht en is in het dagelijks leven veel bezig met schone energie en energiebesparing. Degi begon met het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Tot nu toe is hij de enige op een blok van bijna 200 woningen. De panelen wekken jaarlijks meer energie op dan Degi’s gezin verbruikt. De opgewekte energie wordt gebruikt voor led-verlichting en het infraroodpaneel boven Degi’s werkplek, waardoor de verwarming daar in de winter overdag niet aan hoeft. Verder heeft Degi een zonneboiler geïnstalleerd, die ervoor zorgt dat ze van april tot en met september geen gas gebruiken. Maar de plannen gaan verder: een warmtepomp staat ook op het verlanglijstje.


Ingepakt

Degi overweegt om nog een stapje verder te gaan en de muurisolatie aan te pakken. Daar is wel een samenwerking met de VVE, of nog beter, alle VVE’s in de straat en de gemeente voor nodig. Degi’s bovenwoning maakt deel uit van een rij woningen in Amsterdamse School-stijl. Het blok heeft toevallig een wat minder fraaie gevel en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Door de voor- en achtergevel ‘in te pakken’ zouden alle woningen ineens van energielabel G naar A gaan. Tegen relatief beperkte kosten. Liefhebbers van de Amsterdamse School hoeven zich geen zorgen te maken; de voorgevel zou er alleen maar mooier op worden, dankzij niet van echt te onderscheiden steenstrips. De samenwerking, en financiële en juridische haalbaarheid moeten nog worden uitgezocht, maar de technische mogelijkheden zijn er al!

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer