Brandveilige zonnepanelen bij Brandweer

Bedrijven en instellingen hebben vaak grote daken en willen die graag benutten voor zonnepanelen. Maar is het wel brandveilig om panelen te leggen op grote daken? Brandweer Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gaf het goede voorbeeld en legde het dak van het Veiligheidscentrum vol. Uiteraard geheel brandveilig.

Brandweer in het zonnetje

Op 5 maart 2021 werd Brandweer Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in het zonnetje gezet door wethouder Van Doorninck tijdens de uitreiking van het certificaat Dak van de Maand. Van Doorninck: “Discussie over de brandveiligheid van zonnepanelen kan voor onzekerheid zorgen en ertoe leiden dat bewoners en instellingen afwachtend zijn met het plaatsen van zonnepanelen. Terwijl we elk geschikt dak juist zo hard nodig hebben. We zijn dan ook heel blij dat de brandweer, expert op het gebied van brandveiligheid, laat zien hoe je zonnepanelen veilig kunt installeren en gebruiken.”

“We zijn erg trots op het Veiligheidscentrum als Dak van de Maand”, zegt Steven van de Looij, Chief Information and Innovation Officer van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. “Ons doel is een emissievrije brandweerorganisatie te zijn in 2030. Doordat de gemeente ons heeft gekoppeld aan de Zoncoalitie die als stuwende kracht achter dit project heeft gestaan, hebben we een mooie stap in die richting kunnen zetten.”

Iedereen kan brandveilig zonnepanelen plaatsen

Naast zelf het voortouw te nemen door zonnepanelen op de daken van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland te plaatsen, heeft de brandweer ook een handreiking opgesteld voor het veilig plaatsen van zonnepanelen. Met deze handreiking hopen ze de zorgen rondom brandveiligheid van zonnepanelen weg te nemen en zoveel mogelijk mensen te inspireren hun voorbeeld te volgen.

Wil je ook zonnepanelen op het dak van je bedrijf of instelling?

De gemeente Amsterdam biedt bedrijven en (maatschappelijke) organisaties
tijdelijk een gratis (zonne) energieadvies- en begeleidingstraject aan
om hun pand te verduurzamen.

Vraag advies aan op Amsterdam.nl