Brokkenmákers | Recyclen van plastic steigernetten
In Amsterdam zie je vaak panden bedekt met steigernetten. Wanneer de werkzaamheden voorbij zijn belanden deze steigernetten in vuilverbrandingsovens en op stortplaatsen. Dit plastic is dan slechts één keer gebruikt. Zonde natuurlijk! Eerder leken ze niet gerecycled te kunnen worden. Brokkenmákers ging toch de uitdaging aan om deze steigernetten te recyclen. Met resultaat: al circa 10.000 kilo netten zijn verzameld en gerecycled.
Brokkenmákers máákt de brokken
Hylke Faber en Mirjam Schmull, de oprichters van Brokkenmákers, zijn langetermijndenkers- en doeners die de brokken uit de huidige economie ‘maken’. Zij zetten duurzame projecten op en helpen anderen ook bij de transitie naar een circulair proces. Samen wordt er gekeken naar lastige vraagstukken en een passende oplossing.
Project ‘Het steigernet sluiten’
Hylke vertelt over de start van het project: ‘’Wij hebben eerst de vraag gesteld ‘wat gebeurt ermee?’ De steigernetten bleken dus weggegooid te worden. Daarna de vraag ‘Wat voor materiaal is het en waarom wordt het weggegooid?’ Toen zijn we op de bezwaren gestuit. Het is vervuild en moeilijk materiaal om in de recyclemachines te gebruiken, want door de vervuiling en het ruwe volume loopt de machine vast. Wij zijn toen naar een alternatief gaan kijken en opzoek gegaan naar partners die ook geloven dat het anders zou kunnen.’’
Het project kon dankzij steun van de gemeente worden opgezet. Ook de partijen MBD BV en BAM Materieel hebben de Brokkenmákers gesponsord. Nu de obstakels in kaart zijn gebracht, kon er worden gekeken naar een oplossing. De steigernetten worden nu door een mechanische recyclingtechniek gerecycled. De volgende stap in dit project is om de logistiek uit te breiden en daadwerkelijk nieuwe (bouw)producten te maken van het gerecyclede materiaal. Hylke vertelt verder:
‘’Wij maken nu een shortlist van producten die wij interessant vinden, zoals bouwhelmen of kledinghesjes. Dan zoeken wij de fabrikant op die deze producten nu nog maakt van virgin plastic. Virgin plastic is nieuw plastic, dus plastic dat gemaakt is van aardolie. En dan willen wij een deal maken met de fabrikant om nieuwe producten te maken van ons gerecyclede materiaal. Het is nu de uitdaging om aannemers te vinden. Het doel is om in september 2023 echt te kunnen beginnen.’’
Een duurzame wereld zonder afval
‘’Iedereen is een brokkenmaker, we hebben er met z’n allen een puinhoop van gemaakt. Maar iedereen kan ook de brokken ‘maken’. Dat betekent dat we werken aan een circulaire economie. Wij willen niet alleen advies geven, maar het ook heel praktisch maken. Dat doen wij door te laten zien dat je een product, zoals steigernetten, kunt recyclen met de juiste partijen. En dat we dan elk jaar zoveel kilo plastic en zoveel CO2-uitstoot voorkomen. We willen het concreet maken, dat mensen zien van ‘het kan ook echt’. Het doel is dat we naar een duurzame wereld gaan waarin we zo min mogelijk afval produceren’’, aldus Hylke.
Hoe kan jij dit doen?
Heb jij ook een idee om een product te recyclen?