Buurtmoestuin Zeeburgereiland – investeren in groen is winst voor iedereen

Op Zeeburgereiland is een braakliggend terrein omgetoverd tot de Zeeburgertuin: een plek waar buren elkaar ontmoeten, hun eigen kruiden en eetbare bloemen plukken en in de schaduw van fruitbomen relaxen. Dit mede dankzij vastgoedinvesteerders die er brood in zien.

Vooraanzicht Zeeburgertuin
De Zeeburgertuin, officieel geopend in 2020. Foto gemeente Amsterdam

Groene oase in wijk

De Zeeburgertuin ligt naast de nieuwe Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. De tuin is zo’n 1000 m2 groot. In de vrij toegankelijke pluktuin kunnen mensen uit de buurt kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de fruitboomgaard. In de moestuin verbouwen 50 bewoners en twee scholen hun eigen voedsel. GFT-afval wordt gecomposteerd en gebruikt om de grond te verrijken. De speciaal opgerichte moestuinvereniging beheert de tuin grotendeels zelf.

De drie iconische silo’s van de vroegere rioolwaterzuivering op Zeeburgereiland. Foto gemeente Amsterdam

Co-creatie, cofinanciering en gedeeld eigenaarschap

De grond waarop de tuin ligt is van de gemeente, die hier speciaal ruimte voor heeft gemaakt. Co-creatie met bewoners en gedeeld eigenaarschap vormen hierbij de basis. De tuin is officieel in beheer gegeven van de moestuinvereniging. Bijzonder is dat ook meerdere vastgoedpartijen de Zeeburgertuin co-financieren en daarmee investeren in een kavel die niet van hen is.

Vastgoedwaarde deels afhankelijk van ‘groen’

Vastgoedpartijen investeren steeds vaker in de kwaliteit van de leefomgeving, community en klimaatbestendigheid van de wijk. Zo verhogen ze de waarde en het succes van omliggend vastgoed. Bewoners willen graag in de buurt van groen wonen omdat groen gelukkig maakt, het bijdraagt aan de sociale cohesie in een buurt en het uitnodigt tot bewegen. Maar het is ook belangrijk om de buurt bestendiger te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering: het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. De Zeeburgertuin laat zien dat samenwerking bij woningbouw en vergroening goed samengaan.

Foto bovenaan: Eelkje Colmjon via De Gezonde Stad

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer