Chantalle en Iwan verduurzaamden hun jaren '30 woning

Anno 2019 vertellen zij hun verhaal. “We wilden ons huis verduurzamen en energielabel A behalen. Voor een jaren 30 woning/ appartement was het een grote uitdaging. We hebben gekeken naar het aardgasvrij maken, maar ook naar hoe we op andere gebieden zo duurzaam mogelijk konden gaan leven.”

De gekozen maatregelen

“Via ons werk waren we al op de hoogte met duurzaam bouwen. De basis begint natuurlijk met goed isoleren. De hele schil is geïsoleerd, zoals de gevels, het dak en de kozijnen. Overal zijn nieuwe ramen met beglazing geplaatst en we zijn van enkel glas naar Triple glas gegaan.”

“Daarnaast hebben we balansventilatie aangebracht. Dit systeem zorgt ervoor dat er bijna geen warmteverlies is tijdens het ventileren, er komt geen koude lucht naar binnen en er gaat geen warme lucht naar buiten. Op ons dak hebben we een lucht-water warmtepomp geplaatst voor verwarming. De badkamer is ook helemaal verduurzaamd. Hier ligt onder andere een kurkvloer wat een isolerende werking heeft.”

“Door het plaatsen van de Upfall shower besparen we veel water en energie tijdens het douchen! Aan de buitenkant zie je alleen een grote luxe stortdouche maar in de muur zit een heel systeem. Tijdens het douchen wordt het water hergebruikt. Het systeem pompt het water rond en filtert de zeepresten eruit. Met onze Upfall shower besparen we 70 tot 90% op water, energie en afvalwater.”

“Voor onze keuken was de overstap makkelijk, want inductie is tegenwoordig hartstikke mooi. We merken dat er steeds meer mogelijkheden zijn. Je kunt tegenwoordig zelfs je eigen warmte/infrarood panelen ontwerpen. We hebben voor het oog een schilderij aan de muur hangen wat dus zo’n infraroodpaneel is. Het neemt weinig ruimte en is esthetisch ook nog leuk.”

“We hebben een waterbesparende kraan, zuinige apparatuur in de keuken, alle verlichting uitgevoerd met led en rijden we in een elektrische auto. Verder proberen we bewuste keuzes te maken zo ook met minder vlees eten en afval te scheiden. Nu we een kleintje hebben van 1 jaar beseffen we ons des te meer dat onze keuzes gevolgen kunnen hebben voor de volgende generaties.”

Verloop van de verbouwing

“We hebben alles zelf ontworpen en verbouwd. De hele lay-out van de huidige woning is veranderd. We hebben zo slim mogelijk gebruik gemaakt van de ruimtes. Het toilet is bijvoorbeeld een plekje opgeschoven, op de plek waar de gasmeter zat hebben we een inbouwkast gemaakt en de keuken hebben we verplaatst naar de woonkamer. Zo hebben we een extra slaapkamer gecreëerd. Zeker in Amsterdam wil je zo min mogelijk ruimte verliezen en daar loop je soms wel tegenaan in een bestaande woning. Als je aardgasvrij wilt wonen, wordt een woning wat anders ingericht met de installaties.”

Welke voordelen ervaren jullie?

“Het huis is comfortabeler geworden en van alle gemakken voorzien. Het binnenklimaat is erg aangenaam door alle installaties. We kunnen de woning ook ‘besturen’ via een app van afstand. Ook het koelen van ons huis, wat een fijne bijkomstigheid is van de warmtepomp, hebben we afgelopen zomer wel echt als een groot voordeel ervaren. Het extra isoleren houd het binnen het hele jaar door aangenamer.”

Reactie mensen in de omgeving

“Als mensen bij ons komen zien ze het vaak niet. Die denken gewoon van “ wat een modern appartement”. Tot we vertellen over onze verbouwing en wat er voor gadgets er in zitten. Het is meer een extra luxe, dan dat we moeten wennen om in een duurzame woning te wonen. We hopen mensen te inspireren en het toe te passen in hun eigen woning.”

Het grootste voordeel

“Het wonen is comfortabel en het werd voor ons ook goedkoper. Het belangrijkste is dat we onze footprint zo laag mogelijk houden. Verspilling is gewoon onnodig dus dat willen wij zoveel mogelijk vermijden.”

Helpen jullie ook andere mensen?

“We geven beroepsmatig advies en delen graag onze eigen ervaringen. Een voordeel is dat we daarbij onze eigen projecten kunnen laten zien. Als wij een woning ontwerpen dan geven we mensen altijd tips over de mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te worden. Sommige vinden het eng en ingewikkeld omdat ze de systemen niet goed kennen. Anderen zijn juist erg enthousiast.”

“Wij merken dat het lastig is om goed opgeleide mensen te vinden die verduurzaming direct kunnen uitvoeren in een project. Dit is nog een soort grijs gebied. Momenteel heb je bijna voor iedere installatie een andere installateur nodig. In dat opzicht wordt het wel duur gemaakt voor de particulier. Voor veel mensen spelen de kosten een grote rol om te kiezen om aardgasloos te wonen.”

Tips voor andere Amsterdammers

  • Laat je goed informeren en begin met isoleren voordat je dure installaties aanschaft. Als er goed geïsoleerd is kan de installatie namelijk minder groot worden.
  • Er zijn meer oplossingen en alternatieven dan men denkt. Je hoort vaak alleen over warmtepompen maar elke woning heeft een eigen aanpak nodig.
  • Soms kan een duurzaam product een oplossing zijn voor een probleem. Veel mensen willen een stortdouche maar lopen vaak tegen een teleurstelling aan. De druk is te laag in Amsterdam omdat je met een grotere douchekop meer water gebruikt. Dan heb je een aangepaste installatie nodig. In ons geval was een Upfall shower een uitstekende oplossing en ook nog eens zeer duurzaam in plaats van extra verbruik.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl