Chocolatemakers: van boon tot reep in nieuwe duurzame chocoladefabriek

De missie van Chocolatemakers is het bouwen van een volledig duurzame alternatieve cacaoketen door direct samen te werken met (boeren)coöperaties, organisaties en chocolade-eters.

Chocolade produceren op eigen manier

Chocolatemakers laat zien en ervaren dat de cacaoketen bijdraagt aan betere chocolade en een betere wereld. Daarom maken zij de chocolade helemaal van boon tot reep zelf in hun fabriek in Amsterdam met cacao die direct bij boeren op drie verschillende plekken in de wereld wordt gekocht. Zo hebben zij het gehele proces in eigen handen en creëren zij een nieuwe beweging in de cacaowereld.

Single origin

De chocolade is ‘single origin’, elke reep wordt dus van een andere cacaosoort gemaakt. Zo is ‘Tres Hombres’ gemaakt van cacao uit de Dominicaanse Republiek. De reep is vernoemd naar het zeilschip waarmee de cacaobonen naar Amsterdam worden gevaren. Chocolatemakers maakt ook repen van cacao uit Peru en Congo.

Off the grid fabriek

In 2019 opende Chocolatemakers een nieuwe fabriek die volledig ‘off the grid’ is. Het dak is helemaal gemaakt van transparante zonnepanelen en voorziet in de totale elektrische behoefte. Ook gebruiken ze zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal. De volgende stap is dat Chocolatemakers ook het branden van de bonen op duurzame wijze willen gaan doen.

Fietsen met chocolade zonder uitstoot

Ook in onze buurlanden willen ze graag van de chocolade genieten. Daarom hebben Duitse fietsfanaten met Chocolatemakers de ‘Schokofahrt’ opgericht. Twee keer per jaar brengt een groep van ruim honderd fietsers een grote lading chocolade naar Duitsland. In Amsterdam laden ze 1800 kilo chocolade in hun cargofietsen, waarmee ze meer dan 80 winkels in Duitsland bevoorraden.

Benieuwd hoe chocolade geproduceerd wordt? In de nieuwe fabriek kun zelf komen kijken.