Circulaire truien uit Amsterdam

"Textiel gaat nu een paar keer de wereld over. Het kledingafval gaat naar India, wordt gesorteerd in Europa, dan weer terug naar India om met nieuwe materialen erbij iets van te maken en dan weer terug naar Nederland. Ik dacht, dat moet toch anders kunnen?" Ellen Mensink vertelt over haar circulaire, duurzame en in Amsterdam geproduceerde truien.

Wat is een circulaire trui?

“Een circulaire trui is een trui die is gemaakt van gerecyclede lokale kapotte en oude truien, jeans en katoen. Hier zijn geen nieuwe grondstoffen of zeg maar nieuwe materialen aan toegevoegd, ook niet een beetje. Deze trui is 100% circulair en dat is duurzaam plus. Dat wil zeggen een productie zonder afval, zonder water en zonder chemicaliën. Zoals dit wel gebeurt bij nieuwe materialen. Dit is de duurzaamste trui van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Ellen Mensink van het op IJburg gevestigde Loop.a life.

Dit moet anders kunnen

“Ik werkte in duurzaamheid en innovatie en had zin in iets concreets, ik wilde echt iets maken, iets creëren. Verspilling en afval is de rode draad in mijn carrière en iets met textiel wilde ik altijd al om de mode en textielketen te verduurzamen. In 2016 begon ik met het verkennen van de mogelijkheden met wol. Ik leerde dat wol een goede vezel is om te recyclen. En na de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, in datzelfde jaar, dacht ik: en nu ga ik het doen. Want we produceren maar en produceren maar nieuwe materialen, dat moet toch anders kunnen.”

Geen water en chemicaliën

"De truien, vesten, jurken en shawls die wij maken, komen uit Amsterdam en omstreken en worden hier geselecteerd. Daarna gaan ze naar Italië om te worden vervezeld en aldaar maakt de lokale spinner nieuwe draad en de kleding. En dan komt het alweer terug naar Amsterdam. Kortom een groot voordeel op onze uitstoot en geen gebruik van water en chemicaliën omdat we iets maken van bestaande, hergebruikte materialen.’’

Innovatie in de mode

“Gewoon doen! Eerst op zoek naar productiepartners, oude wollen truien inzamelen en met de hand uitsorteren, wat een werk. Toen hebben we een crowdfunding actie opgezet. En mensen wilden het nog kopen ook. Inmiddels werken we samen met een kledingsorteermachine in de regio en deze sorteert oude kleding op soort en sinds kort ook op kleur. Echt een super innovatie om de mode en textielketen te verduurzamen. Mede hierdoor hebben we nu ook kleding in ons assortiment gemaakt van hergebruikt katoen en jeans zodat iedereen het hele jaar door onze kleding kan dragen."

Warmetruiendag

"Elk jaar is er de klimaatactie Warmetruiendag in heel Nederland om energieverspilling te lijf te gaan. Op Warmetruiendag zet ik de verwarming een graadje lager. Ik heb gekozen voor een duurzame energieleverancier, maar feitelijk heb ik natuurlijk geen idee waar het vandaan komt en dat vind ik eigenlijk wel jammer. Daarnaast drink ik warme dranken en draag ik uiteraard een circulaire trui.”

Tips en advies voor andere Amsterdammers

“Lever je oude textiel zoveel mogelijk in via de inzamelingsbakken, gooi het absoluut niet bij het restafval. Je oude trui of truien mag je sowieso inleveren bij ons aan de Emmy Andriessestraat 278 in Amsterdam. Ruil eens je kleding met anderen. Als je iets nieuws koopt, bedenk dan waar je het aan wilt uitgeven. Koop iets moois van goede kwaliteit. Bio-katoen is sowieso goed, maar eigenlijk is het wel tijd voor meer vernieuwends."

Meer weten

Meer weten over de circulaire truien van Ellen? Lees het volledige interview op Amsterdam Smart City.

Benieuwd hoe jij duurzaam omgaat met je spullen?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt je op weg.

Bekijk de mogelijkheden in de Duurzame Wegwijzer