Cultureel bedrijventerrein De 1800 Roeden wil gebouwen zo duurzaam mogelijk maken

Dat blijkt niet eenvoudig bij de karakteristieke panden aan de Haarlemmerweg.

Geen simpele klus

Onlangs werden de laatste van in totaal 413 zonnepanelen geplaatst op de daken van twee hallen op het terrein, waaronder een rijksmonument. Dit proces heeft meer dan 5 jaar in beslag genomen. Knelpunten waren onder andere: de capaciteit van de aansluiting op het elektriciteitsnet, de beperkte beschikbaarheid van de SDE+-subsidie, strenge monumentenregels, de draagkracht van de daken en de hoge investeringskosten.

Jan van Muiden, eigenaar van de 1800 Roeden, wil zoveel mogelijk besparen door de gebouwen goed te isoleren en te verwarmen met een warmtepomp. In één hal is dit al gelukt, dankzij de aangebrachte dak-, gevel- en vloerisolatie. Voor de andere hallen is dit lastiger te realiseren. Mede omdat bijvoorbeeld voorzetwanden en vervanging van de kozijnen afbreuk doet aan het karakteristieke uiterlijk van de panden.

Hoge investeringen

Het aanbrengen van zonnepanelen en energiebesparende maatregelen kost de eigenaar veel geld, terwijl het lastig is deze investering terug te verdienen. Huurders profiteren wel van de maatregelen, maar zijn doorgaans niet bereid meer huur te gaan betalen. Voor een verhuurder is het nu niet toegestaan om via de servicekosten de investeringen terug te verdienen, terwijl dat volgens Van Muiden wel een oplossing zou zijn voor dit probleem.

foto: Marjon Hoogervorst ©

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer